Часът на Земята. Малък жест. Голямо въздействие.

Мисия Варна

23-03-2010, 10:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Предай нататък посланието, преди да е станало прекалено късно »

27 март 2010 г., 8:30 вечерта, изключи осветлението в дома си, точно за един час!

Изключи и се включи! Покажи, че ти пука!

WWF провежда всяка година „климатично турне”, по време на което всеки може да научи повече за проблема и какво да предприеме лично. WWF е създател на глобалната инициатива „Часът на Земята”, по време на който хората могат да покажат, че искат да се направи нещо сериозно по промените в климата.

Климатът южно от Стара планина става все по-средиземноморски, а на север плодородните земи бавно се опустиняват. Снежните месеци в планините намаляват. Сняг започва да вали след Коледа, а така се променя количеството вода, с което разполагаме през годината.

Промените в климата са най-голямата заплаха за природата и човечеството през ХХІ в. Данните показват, че 15-те най-топли години на Земята са били през последните 20 години. В България се наблюдават повече и по-дълги периоди на засушаване, следвани от сериозни бури и тежки наводнения с разрушения и жертви.

Времето в България става все по-екстремно, твърди Георги Стефанов, експерт по промени в климата.

Във Великобритания цъфтежа и листопада са следени в архиви от 1736 г. насам. Те са сериозни доказателства за климатичните промени. Птицте влизат в размножителен период по-рано, по-рано и мигрират на пролет и си тръгват по-късно на есен. Това се наблюдава и в Северна Америка и в Европа.Следенето на климата ясно показва тенденции в промяната му. Растенията не цъфтят в обичайното си време, птиците не гнездят в същите периоди.Промените в климата влияят и на реколтата на фермерите.

Промени, като по-кратки зими, могат да доведат до несъответствия между ключови еементи в екосистемите, като продължителност на периодите за хранене за младите птици, заради намаляване на количеството червеи и насекоми за храна.Бързите промени в температурите се отразяват на сезоните, причинявайки различната им продължителност.Сезоните се променят!

Когато средната температура се покачва, най-подходящото място за живот на видовете, ще се премества все по-високо в планините, или по-близо до полюсите. Там, където няма по-високо място, или където промените стават прекалено бързо за екосистемите и видовете да се приспособят, ще изчезнат популациите, а на места дори и целите видове.

Наложи се рибната борса, която беше в Корнуол, Южна Англия, да се премести много по-насевер - на Шетландските острови.
Полярните мечки в Хъдзън Бей, Канада, са намалили теглото си и губят форма, защото ледът се пропуква две седмици по-рано през пролетта, ощетявайки ги с две седмици възможност за ловуване.Глобалното затопляне въздейства и на студените морета и полярните растения и животни:

Климатичните промени причиняват бъркотия по цялата планета! Това може да доведе до изчезване на всички екосистеми заедно, или да се случат необратими и сериони промени, като тези на коралните рифове.

Необратими промени на екостистемите и животните!
Заплахи от много страни грозят видовете.Златната крастава жаба (Bufo periglenes) и пъстрата жаба (Atelopus varius) от Коста Рика вече изчезнаха, като пряк резултат от глобалното затопляне. Причинените от човека климатични промени вече имат първите си жертви!

Животни и растения под нарастваща опасност!

Докато отделни събития не могат да бъдат сериозни доказателства за климатичните промени, многобройните - наблюдението на природата, особено от хора, които живеят близо до нея, ни допълват цялата история.

Днес виждаме влияниято на промяната на климата на цялата планета - ледниците се топят, морското ниво се покачва, бурите са по-силни, наводненията са по-сериозни, снегът на север от намалява, а на юг се увеличава.