Кирил Йорданов иронизира антикризисните мерки на правителството

Мисия Варна

23-03-2010, 12:43

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

“Гледах по телевизионните новинарски емисии снощи почти всичко, свързано са антикризисните мерки на правителството. Впечатление ми направи следният парадокс – в 19 часа и няколко минути излезе едно решение за ДДС, а в 20 часа то вече беше отменено. Такава е управленската обстановка в страната в момента.” С доза ирония - такъв бе коментарът на кмета Кирил Йорданов по повод антикризисните мерки на правителството. Той не пропусна да подчертае, че във Варна не е допуснал да бъдат увеличени нито местните данъци, нито общинските такси. И подчерта, че тук се набляга на събираемостта на налозите.

Кметът е против поскъпването на общинските жилища

Има нагласа продажната цена на общинските жилища да бъде увеличена с 20%. Аз не одобрявам това, заяви кметът на Варна. Новата наредба за общинските жилища ще бъде дискутирана и гласувана на утрешната сесия на местния парламент.

Според кметa, жилищата на общината не са в чак такова добро състояние, което да позволява да се търси максимална цена при продажбата им. Мнението на Кирил Йорданов е, че би било добра социална помощ, ако наемателите на общински жилища могат да ги закупуват на настоящата цена.

Борислав Гуцанов: Предпочитам общината да придобива жилища, вместо да ги продава

Продажбата на общински жилища на цена "данъчната оценка плюс 20%", се налага защото общината често продава на много ниски цени. Иначе в това отношение аз съм силен консерватор, предпочитам общината да придобива жилища, вместо да ги продава”, заяви председателят на местния парламент и лидер на БСП в града Борислав Гуцанов по повод коментара на кмета.

Консерватизмът на социалиста се простира и върху общинските фирми. Според него тяхната дейност трябва да бъде подкрепяна и развивана. Примерно, Гуцанов е защитник на идеята да бъде създадена общинска фирма, която да отговаря за сметопочистването на града, а не да отдава дейността на концесия на частни фирми.

По повод наредбата за настаняване и придобиване на общински жилища, шефът на местния парламент уточни, че наематели ще имат право да купят такова, само ако са живели 5 години в него.