Официално Добрич е само с 2 регистрирани домашни кучета

Архив Варна

24-03-2010, 14:03

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

В Добрич стартира акция за регистриране на домашните кучета, научи ВарнаУтре. Общината започва с проверките още следващата седмица, тъй като на този етап едва две са домашните четириноги, които са регистрирани и за които собствениците им годишно броят такса от 20 лева.

Секретарят на общината Румен Русев заяви, че акцията трябва да установи дали стопаните са си регистрирали домашните любимци и как се разхождат кучетата. Целта е да се види спазва ли се Наредба №1 за обществения ред в общината. Той добави, че се разработва нова наредба, която ще регламентира правилата както за отглеждане на домашните кучета, така и на безстопанствените четириноги. Ще бъдат определени места за разхождане на домашните кучета - със или без намордник. Едно от местата за свободно разхождане ще бъде в градския парк, но в част, където няма активен човекопоток, далеч от детските съоръжения за игра. При възможност, общината има намерение да закупи и автомат за торбички за събиране на кучешките екскременти.
Общината има намерение да закупи и общински приют за безстопанствени кучета. Той сега действа като временен пункт прибиране, обезпаразитяване и кастриране на бездомните животни. В момента 3500 е броят на бездомните кучета в Добрич, сочат последните данни.