Ин витро кабинет дава шанс на бездетните семейства в Добричко

Архив Варна

25-03-2010, 12:46

Снимка:

СНИМКИ: СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

В Добрич днес бе открит консултативен кабинет по ин витро и репродуктивни проблеми.

Той се намира в "ДКЦ-ІІ-Добрич" ЕООД и на практика е първият подобен кабинет, след като до 2003-та година бяха ликвидирани всички кабинети по стерилитет в болниците на страната.

Три седмици преди откриване на кабинета 50 бездетни двойки от Добричка област са потърсили консултации при екипа на д-р Борислав Бонев. За 27 март пък са записани други 27 семейства. "Останахме изненадани от цифрата, което показва, че този проблем е наболял и не е третиран с години", заяви шефът на Олимед Юлиян Страшимиров.

Неговата ин витро клиника във Варна работи съвместно с ДКЦ II. За кабинета в Добрич здравното заведение от морската ни столица инвестира в реновация на осигуреното помещение и предостави необходимото медицинско оборудване - в това число ултразвук и акушерски стол. Цялата инвестиция е на стойност над 16 000 лева.

Целите на новия кабинет са ранно диагностициране и назначаване на лечение, осигуряване на реален достъп на хората от Добрич и региона до средствата от Националния фонд за асистирана репродукция, изнасяне на част от процеса по наблюдаване и прегледи на двойките, при които тече ин витро, по места. Това  ще доведе до спестяване на средства, усилия и стрес, с които е свързано непрестанното пътуване на двойките до Варна.