Кукли с носии дефилираха в детска градина

Животът

26-03-2010, 08:43

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Изложба на кукли, облечени в традиционни носии от всички краища на България, подреди в детска градина "Слънчице" в Добрич приложничката Мария Павлова.

Тя разказа на децата как е започнала работата й с куклите, как изработва умалените модел на истински носии с всички елементи по тях - от шевици, мъниста, пайети до пера, панделки и ширити. Сподели, че от дете се занимава с изработване на кукли и облекла за тях. Сега е пенсионер. Твърди, че за нея работата с кукли е истинско удоволствие и винаги я радва, когато види радостта в детските очи. Разказа, че големите кукли всъщност са направени от счупени кукли от детска градина, на които тя отново вдъхнала живот и ги облякла в красивите облекла на българката. Пред децата тя представи и кукли от дърво. Малчуганите от ЦДГ "Слънчице" пък показаха изработени от тях традиционни кукли от хартия. Те любопитстваха за разнообразието на мъжките и дамски облекла от миналото, за красотата и елементите на носиите от различните райони на страната.
Гостуването на приложничката в ЦДГ №10 "Слънчице" е в рамките на проект "Куклите на баба в моите игри" на сдружение за развитие на деца "Слънчице".  Той е по програма "Автентичен фолклор" на национален фонд "Култура".
СНИМКА ЦДГ "Слънчице"