Индианец с ПЕН/Фокнър

Варна Лайф

30-03-2010, 13:58

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

 Най-престижната американска награда за литература отнесе индианецът Шърман Алекси. Сборникът с разкази "Танци на войната" е победил конкуренцията на 350 романа и кратки истории, публикувани през 2009 година.

До финала се добраха 5 заглавия. Книгата на Алекси ще прибере 15 хил. долара. Церемонията по награждаването ще се проведе на 8 май 2010 г. Тази година наградата "Пен/Фокнър" чества 30 годишен юбилей.

 
Като оставим настрана фактът, че е индианец, Шърман има впечатляваща биография. Роден е през 1966 година в резерват. Като бебе е опериран от хидроцефалия. Лекарите дават прогноза, че детето ще страда от умствена изостаналост. Шърман обаче ги опровергава. Още в ранна възраст проявява завидни интелектуални възможности, макар те да са съпроводени с чести припадъци. На три години той чете, а на пет се забавлява с романи за възрастни. Неговите братя индианци не са много добронамерено разположени към възможностите му. Вземат го на подбив и го засипват с подигравки. Това потиква Алекси да се премести в училище с преобладаващо присъствие на бели деца в съседното градче. Постиженията му следват едно след друго. Освен на интелектуално ниво, той се представя изключително добре и на баскетболно, където става звезда. Завършва като бакалавър Вашингтонския университет през 1990 година. Факт е, че е един от първите в племето си с висше образование. 
 
Първият роман на Алекси излиза през 1995 година. Стилът му на писане е близо до индианския му корен, макар той да напуска рано родния резерват. От перото му струи силен гняв, ирония, колоритен език и навременно вмъкване на елементи от историята и поп културата.