Топ компании съдят общината заради таксата за прокопавания

Мисия Варна

01-04-2010, 10:54

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Жалба до Административния съд във Варна от името на енергийни и  телекомуникационни компании е внесъл адвокат Константин Парчев.

Причината е общинска наредба, с която бяха въведени такси за прокарване през общински имоти на електрически и телефонни кабели, водопроводи и канализации, топлопроводи и газопроводи и т.н., пояснява юристът. Според него наредбата е незаконосъобразна, тъй като влиза в противоречие с правни норми от по-висок ранг - Закона за енергетиката и Закона за електронните съобщения. Съгласно тях енергийните предприятия имат право безвъзмездно да използват мостове, пътища, улици, тротоари и други имоти - публична собственост, за прокарване, скачване, преминаване и поддържане на въздушни и подземни електропроводи, газопроводи, топлопроводи, водопроводи за енергийни цели, нефтопроводи и т.н.

Според наредбата за топлопроводи и газопроводи компаниите трябва да плащат по 30 лв. на линеен метър, а за електрически кабели – 12 лв. На сесията са приети и други цени за прокарване на инженерна инфраструктура - за водопровод и канализация – 21 лева на линеен метър, а за телефонни кабели – 12 лв.

Жалбата са подписали управляващите на следните дружества: „Е.ОН България мрежи” АД, „Овергаз Изток”, „МСАТ Кейбъл” АД, „Варна НЕТ”, “Примагаз”, „Спектър НЕТ”, „Ариел ТВ” АД, „Кейбълтел” ЕАД, „Ломат” ООД.