Шоколадът може би предпазва от сърдечни проблеми

Архив Варна

01-04-2010, 14:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Добри новини! Вероятно най-после си намерихме научнообосновано извинение да си похапваме шоколад!

Според ново проучване, малки дози шоколад ежедневно може би намаляват риска да получите инфаркт или инсулт с почти 40%, съобщава АП.

Германски учени са проучили храненето и начина на живот и движение на почти 20 хиляди души за 8 години. Изводът, до който са стигнали учените е, че хората, които изяждат средно по 6 грама шоколад на ден са застрашени с 39% по-малко от сърдечни проблеми.

В четвъртък проучването ще бъде публикувано в Европейския сърдечен журнал. Досегашни изследвания показваха, че малки количества черен шоколад може да са добри за здравето ви, но това е първото проучване, което проследява ефекта на сладкото изкушение за такъв дълъг период. Експертите вярват, че ароматите, съдържащи се в шоколада, са отговорни за благотворното му действие. Същите съставки се съдържат в зеленчуците и в червеното вино и помагат на мускулите и на кръвоносните съдове да се разширяват, което регулира кръвното налягане.

"Още е рано да даваме съвет да се яде повече шоколад, но ако хората заместят захарта с малко черен шоколад, може да бъде полезно за тях", казва хранителният дерматолог от Германския институт по хранителна дерматология Brian Buijsse, автор на изследването.

Хората, които са участвали в проучването, не са имали сърдечни проблеми, но са имали навици на живот, които ги поставят в риск, като пушене и прекомерно спортуване и имат сходен индекс на процент на телесни мазнини. Изследването само е анкетирало хората и не им е давало директно шоколад. Така резултатите не са 100% сигурни и се наложило да се изследва и количеството на захар в кръвта на всеки участник.

Финансирането на проекта е от германското правителство и Европейския съюз. Лекарите предупреждават, че прекомерната консумация на шоколад може да доведе до напълняване, което е един от главните фактори за сърдечни проблеми. "Това не е предписание за ядене на повече шоколад", каза д-р Робърт Екел, професор по медицина в университета на Колорадо и бивш президент на Американската сърдечна асоциация. Той не е обвързан с проучването. "Ако всички поемаме малки количества шоколад всеки ден до края на живота си, всички ще наддадем в теглото си", допълва той.
 
Екел казва, че резултатите от проучването са невероятни, но трябва да се направят още изследвания, за да се потвърдят изводите.

Алис Лихтенщайн, дерматолог в американското университетско училище по медицина "Туфтс", казва, че e трудно по-ниският риск от сърдечни проблеми да се сведе само до консумацията на шоколад, защото има и други различия, между участниците в изследването.

"Връзката между шоколада и доброто здраве все още не е съвсем сигурна, казва тя. Ако някой наистина обича да яде шоколад, нека го прави, но в малки количества и наистина да му се наслаждава".