Водещото заглавие на “Труд” е свързано с очакваното Възкресение Христово. “Не купувайте евтини козунаци - има риск да попаднете на менте”, призовава председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов, цитиран от вестника.
Той обяснява,че козунак, който струва 2 лв. за килограм, вътре няма нищо - нито захарта е достатъчно, нито плънката - това е имитация".Реалната цена е около 5 лева. В големите търговски вериги е малко по-евтино, но това е заради високите обороти, които правят.
В това може да се увери всеки, решил да замеси вкъщи великденските хлябове. Само продуктите за 1 кг домашен козунак, който обикновено се прави с краве масло, а не с мас или олио, стафиди, бадеми и др., струват около 10 лева. В сметката не влизат трудът и токът.
И тази година ще изядем същия брой козунаци, защото цените са същите, с малки разлики и затова не се очаквал спад на продажбите, казва Попов. Обаче тази година ,смята той, няма да има разхищение. Хората ще купуват толкова, колкото е необходимо.
Няма нови видове козунак, на пазара се предлагат традиционните видове - с пълнеж от стафиди, ядки, орехи, шоколад, лимонови и портокалови кори. Всичко зависи от фантазията на майстора на конкретната фурна, отбеляза Попов.
Няма нищо по-ароматно и вкусно от прясно изпечен домашен козунак. Той обаче е най-малко 2 пъти по-скъп от купешкия, обснява вестникът и предлага на читателите си една от класическите рецепти- за 1 кг са нужни 6 яйца, 250 г масло, 250 г мляко, 300 г захар, 1 пакет хубаво бяло брашно, стафиди, ром, лимон, бадеми, което прави около 10 лв., без да включваме труда и тока.