Чакаме половин милион голфъри годишно

Туризъм

06-04-2010, 15:53

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Страната ни може да привлича 500 хил. голфъри годишно, прогнозира президентът на световната асоциация на голф журналистите Юси Яконкари.

Днес той присъства на промоция на България като голф дестинация на игрището "Лайтхаус" край Балчик. Ежегодно в света голфърите се увеличават с 6 до 20 на сто и те непрекъснато търсят нови възможности да играят и да почиват. За последните 4 години България се превръща в една чудесна дестинация с вече 4 работещи игрища, които са интересни за европейските голфъри. По данни на нашите туроператори, едноседмична голф ваканция в Турция струва около 1000 евро, а у нас излиза между 500 и 700 евро. Тази година по родните ни терени се очаква да пристигнат голфъри основно от Англия, Финландия и Швеция.

"Един голф турист излиза минимум два пъти в годината извън страната си, за да играе на друго игрище. Именно тази ниша, която е отворена, искаме да запълним. Смятам, че това може да се случи, защото предлагаме не най-ниските цени в Европа, но изключително атрактивни пакети, дори спрямо такива дестинации като Турция и Испания" - каза мениджърът на "България голф турс" Борис Борисов.

На презентацията в "Лайтхаус" присъстваха туроператори от Финландия, Унгария, Белгия, Румъния, Ирландия. Всички те имаха възможност да видят кратка визитка на завършените вече и работещи игрища - Блексийрама и Лайтхаус, както и довършващото се Тракийски скали, за което неговият дизайнер Гари Плеър твърди по CNN, че ще е второто игрище Пебъл Бийч, както и работещите Пирин голф край Банско и Света София край столицата и довършващото се игрище в Правец.