Премиера на игрално-документален филм във ФК

Варна Лайф

06-04-2010, 17:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Месопотамия - следи в пясъка" е новият филм на режисьора Стилиян Иванов и е първа серия от документалната поредица за люлката на човешката цивилизация.

Премиерата ще бъде в петък в 19 ч. в зала "Европа" във ФК. Прожекцията е организирана от сирийската общност във Варна и е безплатна.

Филмът е игрално-документален и разказва за Месопотамия и Леванта – Изтока и Запада на Плодородния полумесец. Чрез задочния диалог между съвременна изследователка  и древен калиграф, са представени клинописът от преди 5000 г. на царство Мари и Ибла; първата в света азбука от Угарит; храмовете на Ищар и Бел от Тел Халаф, Ендара и Палмира; живият език на Христос – арамейският, на който все още говорят в Маалюля; джамиите и пазарът на Дамаск...

Пустини и крепости, пещери и руини, музеи и галерии, залези и стада от камили ни пренасят в приказния свят на Близкия Изток.
От филма ще научим повече подробности за представата на древните жители за света, астрологията, секса, боговете, както и за първообраза на Дева Мария и Бога на Стария завет.

„Месопотамия - следи в пясъка“ е нов и атрактивен прочит на древната история на човечеството. Филмът е резултат на едно дълго пътуване - 20 000 км, 3000 музейни експоната, 30 археологични обекта, заснети от оператора Мирослав Евдосиев.

Трейлър »