Ю. Върбанова: "В Крушари няма мистерии, чакам Карбовски"

Новините

07-04-2010, 12:14

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

"Процедурата след настъпването на смъртта на всички починали деца е спазена. При нас няма мистерии" - заяви за ВарнаУтре директорката на Дома за деца с умствена изостаналост "Свети Николай Чудотворец" в село Крушари Юлия Върбанова по повод днешната публикация на Мартин Карбовски във вестник "Стандарт" - "Крият приют на смъртта".

"В статията има много лъжи", категорична е тя.

Във връзка с твърдението на известния журналист, че 26 деца са починали мистериозно за три години в приюта, Юлия Върбанова коментира, че смъртните случаи за последните 4 години са 20. 10 от починалите са деца. Другите 10 са на възраст над 18 години и са гледани в дома между 15 и 23 години.
Върбанова обясни, че когато почине дете в институция, се изпращат уведомителни писма на четири места - в съответната община, ГРАО, здравната каса и дирекция "Социално подпомагане".
Като невярна определи директорката и намеците, че децата са недохранвани и липсва индивидуално меню за отделните случаи. Тя посочи, че в дома се готвят шест отделни менюта - общо, пасирано, за биберон и т.н. С калкулациите е запозната Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.
70 души работят в дома в Крушари. Те се грижат за общо 100 обитатели на социалното заведение. 80 от тях са на възраст от 5 до 18 години.
"Никога Мартин Карбовски не е влизал в дома. Аз съм го поканила и го чакам. Той отиде за един бездомник - Марин-Розата,  в Тервел, за да разплаква България, а не дойде тук да види болните деца " - каза Върбанова.
31 май е крайният срок за приключване на проверката в Дома за деца с умствена и физическа изостаналост в Крушари, научи ВарнаУтре от прокурора Георги Коларов. Той очаква резултатите от докладите на Отдела за закрила на детето - Добрич, РИОКОЗ, Областният психодиспансер в Добрич, община Крушари и Българският хелзински комитет да излязат по-рано. Проверката е комплексна и ще завърши с обобщен доклад. Ще уточним дали от Дома са били длъжни да уведомяват полицията или прокуратурата за смъртта на всяко дете и има ли нарушения отстрана на персонала.
"Досега не сме били информирани за смъртта на конкретно дете. Това се налага само ако има насилствена смърт", каза Коларов.
Проверката в Крушари е в резултат на издадената на 2 март заповед от главния прокурор Борис Велчев, която цели да се установи има ли нарушения в социални домовете за деца с увреждания. До проверката се стигна, след като от Българския хелзински комитет предоставиха данни на прокуратурата, че в някои домове има висока смъртност на деца.
СНИМКА СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА