Ромски лидер за поредна година остана на сухо

Мисия Варна

07-04-2010, 13:12

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Протест срещу община Варна, защото не му дала 900 лева за международния ден на ромите – 8 април, заплашва да организира лидерът на Федерацията на обединените ромски общности (ФОРО) Васил Данев. 

Парите били поискани в края на март с молби до кмета Кирил Йорданов и до председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов, който беше задържан при операция “Медузите” на 31 март.

   
Ромите искали да отбележат празника като се съберат на някаква поляна край Виница, но ако не получат 900-е лева идеята пропадала. С парите смятали да купят няколко агнета, да наемат два духови оркестъра и да завъртят скромен коктейл.
“Имаме опити в протестите, защото сме организирали такива”, подчерта Данев без да уточнява за кога е планирано ромското гражданско неподчинение. “Трябват ни десетина дни за организиране”, добави той.
 
Любопитното в случая е, че Данев всяка година иска пари от общината за да организира въпросните “скромни коктейли” за събратята си. Не е получил нито стотинка и вероятно няма и да получи, но това не му пречи да иска и да заплашва с протести.
Примерно миналата година, отново за 8 април, Данев поиска от общината крупната сума от 12 000 лева. “И 10 хиляди да дадат пак ще са нещо”, каза тогава ромският лидер. С парите щял да посрещне 3000 гости от страната и чужбина, да им подсигури спане и барбекю на поляната до варненския затвор. Естествено общината не даде пари и такъв купон нямаше.
 
Година преди това пък – за международния ден на ромите през април 2008-а, Данев пак просеше общински пари за да организира празника. Тогава беше решил ихнята и яденето и пиенето да бъдат в Аспаруховия парк, а искана сума беше още по-внушителна.
Явно от година на година размера на исканите пари намалява, но не и упорството на Данев да се докопа до някаква сума от бюджета. Същия бюджет, който се пълни от данъците на варненци. За щастие общината винаги отказва да подсигури ромския празник с пари за чевермета, оркестри и кючеци. Това е похвално - отлично неизхарчени пари на данъкоплатците. 
 
12 000 лева искат ромите, за да празнуват 8 април – Международния ден на ромите. Тази информация сякаш мина между капките из варненските медии и някак остана в сянка. А не бива! 
Да видим за какво ромите искат тези пари. За музика и барбекюта, а вероятно и за нощувки на хилядите роми, които щели да пристигнат от страната и чужбина. А откъде ги искат? От бюджета на общината, естествено, тоест от парите на варненските данъкоплатци. 
„Преди два месеца кандидатствахме пред общината за 12 000 лв., но и 10 000 да дадат, пак ще са нещо“, коментира преди два дни лидерът на Федерацията на обединените ромски общности Васил Данев. 
 
Вярно е, че общината финансира дейности по различни международни мероприятия. Примерно като Международния ден за борба с рака, както и редица други дни, посветени на благородни каузи. Не знам кючеците и барбекюто на ромите дали могат да минат за благородна кауза. Ако питаме Всил Данев – да. Аз като данъкоплатец обаче не съм съгласен този купон да бъде за моя сметка. Да, ромският празник си е чист купон и нищо друго – 3000 роми щели да ядат и пият на поляната до затвора. Нямам нищо против ромите и техния международен ден – 8 април, но имам всичко против техните ежегодни молби и чисти просии за общински пари. Не знам защо толкова много държат да празнуват с парите на варненци. Далеч по-лесно ще се справят, ако си намерят спонсори. Особено в навечерието на избори, каквото точно е времето сега. 
 
Не мога да не подчертая, че съм изключително доволен от Варненската община, която, доколкото си спомням, всяка година отказва на Васил Данев да му даде пари за кючеците и барбекютата. На това му казвам отлично неизхарчени пари на данъкоплатците.
И сега, за да видят братята роми, че съм човек и мисля за тях и международния им празник, ще им дам безплатен съвет как ежегодно да намират средства за купона си. Първо, да наблюдават внимателно какви прояви финансира общината. Вече споменах за Международния ден за борба с рака. Това би трябвало да ги наведе на мисълта, че ако прекръстят 8 април на Международен ден за борба с ромите, парите просто ще потекат. Дори Волен Сидеров може да им стане основен спонсор и патрон.