Състезание по Йо-Йо в събота

Животът

08-04-2010, 09:19

Снимка:

ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На 10 април 2010 г. от 13 часа пред главния вход на Мол Варна ще се проведе първото по рода си за морската столица състезание по Йо-Йо.

Децата сами решиха да изкарат точно последния ден от пролетната си ваканция в любимото занимание, гласувайки на сайта на Йо-Йо България, чиито собственици са Мартин Антонов на 19 г. и Станислав Божанов на 18. През 2009 г. се проведе първото регионално състезание в България - в Разград и първия национален шампионат в София. В събота състезанието във Варна се очаква с огромно нетърпение от всички почитатели на необичайния и атрактивен нов спорт. Въпреки че е отскоро в България, Йо-Йо има невероятен потенциал. Някои от играчите напредват много бързо и бързо достигнат нивото на професионалистите. Йо-Йоинга като хоби и спорт, се практикува навън и не само изкарва децата сред природата, отделя ги от техните компютри, но и развива качества като търпение, внимание, концентрация, сръчност, амбиция, креативност. То увлича, отнема доста време и учи на постоянство. Хора от цял свят, занимаващи се с Йо-Йо, са сформирали цяло общество, събират се, за да тренират заедно, разменят клипове по интернет с най-новите тенденции и майстори по Йо-Йо.

Редовни срещи на Йо-Йо играчите се правят почти всяка неделя в парковете на различни градове на страната – София, Пловдив, Бургас, Варна, Разград и други. В България манията по въртящата се макаричка е сравнително отскоро и днес спортът има над 5000 почитатели. Участниците в Йо Йо състезанията са предимно момчета във възрастовата група между 10–19 години. Момичетата са по-малко и рядко се престрашават да покажат уменията си пред толкова публика. Турнирите се провеждат при ясни правила и регламент, които се определят предварително, за да могат участниците да насочат подготовката си. Съдии на състезанието във Варна ще бъдат Мартин Антонов от Варна и Станислав Божанов от София. Изпълненията са на музикален фон, който с изключение на фрийстайловете се подготвя от организаторите. Приблизителният брой на участниците в пролетното състезание е около 50. Освен от Варна, желание за участие са заявили деца от София, Разград, Бургас, Добрич, Русе и други градове.

Първото историческо свидетелство за играчката за деца и възрастни е рисунка върху ваза, изобразяваща момче, играещо на Йо-Йо, възникнала приблизително преди 2500 г. в древна Гърция. Първите Йо-Йо-та са били дървени, или глинени дискове, а по-късно са правени от лек метал. Филипински исторически записи свидетелстват, че през ХVI век ловци, криещи се сред гъстите храсти и дървета, са използвали камък, вързан към дълго (до 6 метра) въже, който мятали по диви животни. При несполучлив опит въжето връщало камъка по принципа на действието на йо-йо. Филипино-американецът Педро Флорес е първият сериен производител на макаричка, направена от два еднакви малки диска, свързани с ос, около която е навита еластична нишка, завършваща с примка за пръста. През 1928 г. той отваря цех за Йо-Йо в Санта Барбара, Калифорния, като започва с дузина ръчно изработени модели. Само година по-късно Педро вече произвежда по 300 000 броя дневно. Макаричката, която се хвърля надолу и сама се връща в ръката на играещия, става хит сред децата и привлича вниманието на и на възрастните. Модата на Йо-Йо периодично, с различна сила пленява хората от 30-те години на ХХ век, до днес.

Съвременното Йо-Йо е създадено през 30-те години на миналия век, когато фирмата Duncan решава да му сложи лагер. Чрез него е възможно правенето на най-различни трикове. Това напълно променя играчката и днес Йо-Йото представлява смесица между спорт, хоби и начин на живот. В Щатите го наричат „споби” (между спорт и хоби). В световен мащаб Йо-Йото е изключително популярно. В САЩ и Япония играчите са най-много, а последните години се засилва интересът и в Европа. Йо-Йото има и състезателен характер – има световни, щатски и национални първенства, които събират играчи от цял свят. В началото на годината на 30 и 31 януари в Прага се проведе първото европейско Йо-Йо състезание, на което достойно се представиха и българските участници – Пламен, Ангел и Николай от София.