В Крушари предлагат на Карбовски да осинови дете

Новините

08-04-2010, 12:16

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

В Крушари предлагат на известния журналист Мартин Карбовски да осинови дете.

В отворено писмо до него директорката на дома за деца с умствена изостаналост "Св. Николай Чудотворец" Юлия Върбанова го пита  знае ли къде се намира село Крушари и кога е посещавал дома.
"Няма данни въпросният господин да е вписан в книгата за посетители или да е търсил по телефона каквато и да е информация за настанените деца. Знае ли колко деца живеят в дома и каква е тяхната диагноза?", пита още тя в отвореното писмо. Тя задава и въпроса: Готов ли е Карбовски да стане приемен родител на дете от нашия дом, за да бъдат закрити тези домове?
 
В Крушари днес имаше специална пресконференция, за да се каже истината за дома и да се прекратят митовете и заблудите, които Мартин Карбовски изнася в медийното пространство.  
"Следващият път Карбовски може и канибали да ни изкара", заяви кметът на Крушари Добри Стефанов. Той е категоричен, че единствената цел на публикациите във вестник "Стандарт" срещу дома е затварянето му.
 
Юлия Върбанова опроверга цифрите за смъртността, които се изнасят. Тя посочи, че 26 починали има за четири години, което е около 6 % смъртност за година. При това в един от малкото домове у нас, където са най-тежките случаи. При нас няма лице само с едно заболяване, а почти всяко има и пареза, обясни Върбанова.  Сред починалите са лица с комбинирана диагноза от дълбока олигофрения, идиотизъм, детска церебрална парализа и квадрипаретичен синдром, друго е с дълбока олигофрения, болест на Даун и идиотия, трето е с дълбока олигофрения, идиотия, ДЦП, с атрофия на мозъка и амавроза и т.н.
 
Със сълзи на очи директорката на дома разказва за последния смъртен случай на  18-годишната Велина. Тя е била най-силната ученичка и с най-висок коефициент на интелигентност в дома. Родена е със заболяването "спина бифида". През годините няколко пъти лекари са отказвали да я оперират. През септември миналата година получила възпаление, което стигнало до гнойна рана, месеци наред била с температура. Върбанова заедно с лекаря и момичето взели нелекото решение за операция. Тя минала успешно. Осем души от персонала давали кръв. След три месеца започнала да развива хидроцефалия и изпаднала в будна кома. Наложила се втора операция. Велина се събудила, започнала да се възстановява. Но в 9,45 ч. на 16 март починала. Лекарите й недоумяват защо. Когато директорката позвънила на майка й, тя й отвърнала "Престанете да ме занимавате. Нямам такова дете. Имам второ семейство". Тогава Върбанова й отвърнала, че няма повече да я търси, защото Велина е починала. Сега момче с вродена анемия също е на път да си отиде от този свят, защото лекарите не могат повече нищо да направят, за да удължат още живота му. Майка му знае за това, казва директорката. И обяснява, че има папки с телеграми от родители, с които те молят децата им да бъдат погребани, защото не могат да си ги вземат и да ги погребат по родните места.
От кметството в Крушари са категорични, че няма да позволят домът да бъде закрит.