Кметицата на Добрич полетя в небето

Архив Варна

10-04-2010, 10:38

Снимка:

Снимка СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Кметът на Добрич Детелина Николова полетя в небето пред погледа на репортер на ВарнаУтре.

Тя се качи на моторен делтапланер, управляван от Добрин Добрев от Шумен. Екстремното преживяване градоначалникът направи в 11.30 часа днес по време на първото издание на авиофестивала под мотото “Добруджа от птичи поглед”, който се проведе в бившата 26–та Авиобаза в града. Хубавото време привлече стотици любители на авиацията, които с огромен интерес наблюдаваха демонстративни и мотивационни полети с граждани с леки и свръхлеки самолети, вертолети, моторни делтапланери и моторни парапланери. Бяха показани леки и свъхлеки самолети, както и няколко  моторни делтапланера. Своите умения демонстрираха пилоти от цялата страна.
 
Авиофестът се организира от Българската асоциация на леката авиация и Инициативен комитет с председател Детелина Николова. Фестивалът се провежда и по повод 59 години от създаването на Авиобазата в Добрич, 100 години въздухоплаване в България и Деня на авиацията и космонавтиката - 12 април.  В авиобазата беше устроен район за наземен показ на въздухоплавателни средства.
 
Съпругата на Добрин Добрев от Шумен - Валентина Радева, заяви, че когато е на небето забравя всичко земно. „Аз съм навигатор и мога да кажа, че този спорт не е за жена. Мога да управлявам, но в тихо и спокойно време. По принцип винаги във въздуха има изненада. Там трябва да си бикоборец. Навигаторът е важната личност, особенно по време на състезания за ориентиране във въздуха”.