Студентка от Добрич става евродепутат за една седмица

Архив Варна

11-04-2010, 11:02

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

21-годишната студентка Нина Иванова от Висше училище Международен колеж в Добрич участва като евродепутат през настоящата седмица в Европейския парламент в Страсбург, съобщават от учебното заведение.

180 младежи от Европа поемат за една седмица функции на евродепутати, министри, лобисти и журналисти в Европейския съюз в симулация „Модел на Европейския съюз 2010“. За да направят задачата по-интересна и трудна, организаторите „назначават” Нина като евродепутат от Полша, а младежи от други националности ще представят България.

За участие в конкурса кандидатите е трябвало да напишат на английски език есе по една от три посочени теми. От участвалите 107 български младежи на възраст между 18 и 25 г. да пътуват до Страсбург са одобрени 17 души. Така българската група е най-голямата в Европарламента, която ще защитава национални и европейски каузи на всички държави – членки на ЕС.

Студентката от ВУМК извоюва участието си в „Модел на Европейския съюз“ с есе на избрана тема „Европейската идентичност – мит или реалност“. Нина следва по специалност „Международен бизнес и мениджмънт“ в Добрич. Владее английски, немски и италиански език, а до момента е била на учебни стажове и пътувания в Италия, Финландия и САЩ.

„Европейският съюз е институцията, в която решенията влияят на стотици милиони жители на континента и извън него – казва третокурсничката Нина Иванова. - Затова се стремя един ден да работя в организация или компания, която да прави живота на колкото се може повече хора по-добър. Живеем, за да оставим хубави следи в дните и сърцата на хората. Обичам много България. Страната ни е невероятно райско кътче на планетата. Оценяваме даденото повече, когато видим и го сравним с други страни. Длъжни сме да го пазим, съхраним и представим най-добре пред сънародниците ни, поколенията, Европа и останалия свят. Вярваме, че с другите български участници в „Модел на Европейския съюз 2010“ ще допринесем страната ни и Европа да стават по-хубави и приятни за живеене за всички граждани.“