Премиерът: Законът за службите – след края на мандата на Първанов

Архив Варна

11-04-2010, 17:21

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Хората, които смятат, че харча пари на Цветелина, не са мъже. Няма как да разберат, че аз плащам всичките си сметки, например в ресторант", каза министър-председателят в предаването “На 4 очи” по Нова ТВ.

Той обясни, че още от дядо си знае, че женските пари са змийска кост. Борисов обвини хората от опозицията, че не са мъже, по повод въпросите им относно банката  и произхода на парите на Цветелина Бориславова.

Той припомни, че 4 години властта е била в ръцете на тези, които сега питат за парите на приятелката му и намекна,че нечии други приятелки са били командировани с пари на от енергетиката.

На въпрос на водещата Цветанка Ризова относно закон за службите премиерът бе категоричен, че такъв  ще бъде внесен за гласуване в парламента, едва когато изтече мандатът на Георги Първанов. 20 години такъв закон не е съществувал, а държавата можела да изчака още една, смята той.

До големия дефицит се е стигнало, тъй като този кабинет е започнал да се разплаща с бизнеса, заяви Борисов и обвини своите предшественици от тройната коалиция за тежката ситуация, като дори заподозря умисъл в действията им, насочени срещу ГЕРБ.

Бойко Борисов каза още, че хората на Станишев са изяли държавната пица дори и  с маслинките. Той направи сравнение с бюджета на София, като пицата там бе описана като “блажна”.

Премиерът коментира спорните текстове в НПК, над които президентът наложи вето. Той обясни, че приема, че президентът е загрижен, че е върнал текстовете от НПК и обеща много мотивирано в името на диалога да обяснят това, което са направили.

По отношение на т. нар. резервен защитник премиерът обясни, че всеки един подсъдим може да си избере който си иска адвокат и той да се яви на делото. „Резервният защитник се назначава от съдията или по искане на прокурора само, ако не се яви адвокатът”.

Според Борисов няма абсолютно никакво нарушение и проблем в този текст. “Има куп СРС-та, които са по един, втори или трети човек, в които протичат много хора, които извършват престъпления. Тези СРС-та в момента не могат да се ползват и заради това накрая като направим отчет, излиза, че един или два процента от всички СРС-та влизат в сила”, обясни премиерът. “Защо да не могат тези СРС-та да се ползват срещу тези, които си уреждат далаверите по телефона или поръчват престъпления по телефона”, попита той.

По отношение на анонимният свидетел обяснението на премиера бе, че всъщност той не е анонимен за съдията и дори с тази поправка се издига ролята на съдията на още по-високо ниво.

Министър-председателят отново разви тезата си, че няма приятели, защото много от тях очаквали  от него различни неща. Така дори загубил тези, с които играел тенис  и  по празници бил главно по събития, а не в дома си. ГЕРБ е кауза, обясни ситуацията той.

Борисов защити министъра на икономиката Трайчо Трйков в отговор на въпрос, че като че ли икономическият министър отсъства при вземането на решенията по отношение на изработването на антикризисната политика. “Не е вярно, той (Т.Трайков) ме заведе на площадката на АЕЦ “Белене” и на Цанков камък”, каза Борисов, но все пак уточни, че засега отличиникът в кабинета е Цветан Цветанов. Негативите за спряната реформа бяха отправени към отстранения вече Божидар Нанев.

Ахмед Доган бе определен отново като най-сериозен конкурент, водещ  коварна политика срещу ГЕРБ.