Дянков: Купуваме телевизори и през юни - вън от кризата

Архив Варна

12-04-2010, 04:34

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Кога и как ще се преборим с кризата? На тази тема разсъждаваха през уикенда български политици и икономисти. В "Труд" старателно колекционират мненията им:

До средата на годината българската икономика ще е извън икономическата криза. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков пред БНР вчера. Според него до 2-3 месеца хората щели да започнат да купуват нови телевизори и да мислят за почивка.
 
Опитваме се в период на криза да се борим за стабилността на фискалната ни система - България се справя и няма съмнения, че всичко е стабилно, успокои още Дянков.
 
Касовият дефицит за м. г. е едва 0,8%, а на начислена основа - 1,9 на сто, каза също министърът. Според Дянков това означавало, че държавата е платила точно толкова, колкото е поръчала и заедно с Естония е отличник сред държавите в ЕС. Всички суми по законосъобразните договори са платени, а извън това е неприятният сюрприз на анексите, каза финансовият министър.
 
3,7 на сто от БВП е оценката на начислена основа за бюджетния дефицит. Надявам се на разбиране от страна на ЕС, защото вярата е най-важното нещо във финансите и в живота, сподели още Дянков. През последните 2 седмици имало интензивни анализи и на тяхна база се е стигнало до тези 3,7%. Основната икономическа цел на България е излизане от кризата. Но същевременно като цел остава и влизането в Еврозоната, категоричен е Дянков. Според него до 2 януари 2011 г. е напълно възможно да кандидатстваме официално за влизане в Еврозоната.
 
Според Георги Кадиев от БСП, обаче, махането на Дянков е основната антикризисна мярка. Той прогнозира, че властта “крие лошите новини” и бюджетният дефицит към края на 2010 г. може да стигне 5% от БВП. Червеният икономист настоя управляващите да извадят всички договори на тройната коалиция, заради които властта твърди, че дефицитът за 2009 г. е 3,7%. Трябвало да се види дали договорите наистина са изисквали плащания през 2008 и 2009 г., които не са обезпечени, или ГЕРБ хвърля вината, че не се справя с бюджета, на предишния кабинет.
 
Държавата върви към свръхдефицит, трябват спешни мерки, а предложените от правителството далече не са достатъчни. Това обявил пък лидерът на СДС и шеф на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров. Той настоя за спешна ревизия на разходите във всяко министерство. Независима комисия с парламентаристи от всички цветове трябвало да направи ревизията.
 
ЕС може да стартира наказателна процедура срещу България за свръхдефицит за 2009 г. Това предупредил и съпредседател на “Синята коалиция” Иван Костов. Прогнозният ръст на дефицита от 3,7%, натрупан заради сключени и необезпечени договори на тройната коалиция в размер на над 2 млрд. лв., бил изненадващо висок. Ако се стигне до санкции срещу България за дефицит над 3%, ЕС ще предписва мерки за финансовата ни политика и ще иска драстични реформи, обясни Костов.
 Според бивш финансов министър Пламен Орешарски, дефицитът топи фискалния резерв.
По отношение на това, че в края на 2008 година фискалният резерв намаля много - аз чувам, че това не е трябвало да се прави именно от тези, които критикуват политиката на излишъци. Вярно е, че през октомври 2008 година резервът беше много по-голям, отколкото в края на годината. Тогава обаче имаше неразплатени 2 милиарда лева капиталови разходи. Да не се харчи резервът, означаваше да има просрочия, което не е обяснимо при такъв огромен фискален резерв, който ние имахме. Най-големият разход в края на годината беше надбавката към пенсиите в размер на 150 лева за всички. Имаше и други по-малки разходи, свързани с отоплителния сезон. Всеки, който казва, че не е трябвало да се харчат тези пари, нека каже кой от тези разходи не трябваше да се прави. Мога да направя едно сравнение. През декември 2009 година разходите на консолидирания бюджет бяха 2 милиарда и 500 милиона лева. Ако бяха разплатени висящите капиталови задължения, тези разходи щяха да се доближат до направените от нас през декември 2008 година. Мисля че това сравнение е достатъчно красноречиво само по себе си, обяснява Орешарски.