Стандарт: Баби реститути ще плащат ДДС

Архив Варна

12-04-2010, 04:50

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Баби реститути крият данъци от наеми, разкри проверка на Националната агенция за приходи.

Това пише днес "Стандарт". Собственици на магазини на централни улици и булеварди в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново са укрили 730 000 лв. данъци. Някои от тях са получили над 50 000 лв. от наеми за година и затова са били регистрирани по ДДС. Разкритията станали при 50 ревизии на наемодатели, извършени от НАП. Задълженията са за невнесени ДДС и данък върху доходите. При проверките се оказало, че част от луксозните магазини са собственост на пенсионери и са получени при реституцията. Някои собственици изобщо не са декларирали доходи от наем, а други са обявили значително занижени цени в договорите, за да избегнат плащането на данъци върху реално получените пари. Например за отдаване на магазин от 41 кв. м на бул. "Витоша" в София е обявен годишен доход от наем 6000 лв. (или 500 лв. месечно). Ревизорите на НАП възложили експертиза, която доказала, че реалната наемна цена на обекта е поне 22 000 лв. (над 1800 лв. месечно), тоест три пъти повече от записаната в договора за наем. Собствениците на магазини, укривали доходи, са глобени и задължени да платят данъците си заедно с лихвите за последните 5 години.
 
Според българските закони всеки гражданин, получил доходи от наем на търговски обект, трябва да ги декларира и да плати данък като физическо лице. Ако за последните 12 месеца доходите от наема са над 50 000 лв., гражданинът трябва да се регистрира по ДДС. От НАП припомнят, че доходите от наем, получени през 2009 г., трябва да се декларират до края на април тази година.
 
При подготовката на ревизиите на наемодатели данъчните са направили проучване на пазарните цени в най-големите градове в България. Изследвали и международни класации, като тази на Международната агенция за недвижими имоти "Cushman&Wakefield" за световните търговски улици, включваща цените на 233 улици в 47 държави. Там бул. "Витоша" в София се оказал сред първите 50 най-скъпи места, а през 2005 г. е дори на 22-ро място. От НАП съобщават, че предстоят нови ревизии на наемодатели в близките месеци.