Дневник: Унгария зави надясно

Архив Варна

12-04-2010, 05:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Завой надясно се очертава в унгарската политика след парламентарните избори в неделя, които по всяка вероятност носят голяма победа на опозиционната дясна партия "Фидес". Това пише днес вестник "Дневник". 

Според последните социологически анкети "Фидес" ще вземе между 60-63% от гласовете, което може да й даде възможност и за квалифицирано мнозинство в парламента в Будапеща.
 
За първи път с депутатски места ще се сдобие и крайнодясната партия "Йобик", отбелязваща невиждан възход през последните години.
 
Ако "Фидес", ръководена от бившия премиер Виктор Орбан, постигне квалифицирано мнозинство, това ще й позволи да извърши и структурни реформи, да внесе поправки в конституцията и избирателните закони и правила и да промени цялата политическо-административна система на страната, прогнозира анализаторската компания "Юрейша груп".
 
Според анализаторите пазарите, МВФ и ЕС очакват тъкмо това - едно начало още от юни - юли с бърз реформаторски натиск. "Ройтерс" също коментира, че едно внушително управляващо мнозинство в парламента ще има мандат бързо да измъкне икономиката от рецесия.
 
След 8-годишно управление социалистите изпаднаха далеч назад като подкрепа и се борят за второто място с "Йорик" - крайнодясна формация, известна с антисемитската и антиромската си реторика.
 
Почти от нулева позиция "Йорик" постигна главозамайващ успех през последните няколко години, а през 2009 г. получи 15% на изборите за Европейски парламент, отбелязва Би Би Си. В навечерието на неделния вот социалисти и крайни националисти разчитаха на по около 17% от гласовете
Премиерът технократ Гордон Байнай проведе редица непопулярни икономически и фискални мерки, за да удържи бюджетния дефицит до 4% от БВП, каквото е условието на МВФ за отпускане на траншовете международна помощ.
 
Десницата от своя страна проведе кампания с обещания за намаляване на данъците, създаване на работни места, намаляване на регулациите и корупцията и подкрепа за унгарския бизнес.
 
Финансите на Унгария се стабилизираха и започна да се връща доверието на инвеститорите, но социалистите ще платят цената за рецесията от 6.3% за 2009 г. и за безработицата от 11.4% - най-високата от 1994 г. насам.