Гуцанов първо спечелил срещу държавата, но не получил парите

Архив Варна

12-04-2010, 05:05

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Осъдил ли е Борислав Гуцанов държавата за 9-те месеца, които е прекарал в ареста през 1999 г.?

Този спор се водеше задочно между столични и местни медии през последната седмица, след като председателят на Общинския съвет във Варна отново беше задържан след скандален показен арест в ранни зори в дома му на 31 март.

Ето какво установи проверка на ВарнаУтре.
 
За първи път варненският лидер на БСП е арестуван през 1999 г. по дело за източването на "Елитбанк". След близо 9-месечен престой в ареста делото срещу него е прекратено. Две години след като получи свободата си Гуцанов завежда дело срещу държавата за престоя си зад решетките. Той внася срещу прокуратурата на Република България два иска за по 30 000 лв. за претърпени морални щети и трети - за 985 лв., за имуществени вреди.
 
Делото срещу държавата е заведено в Шуменския окръжен съд, за да няма конфликт на интереси между варненски полицаи, следователи и прокурори, които разследваха, задържаха и обвиниха Гуцанов в източването на банката, и магистратите в морския град. След няколко съдебни заседания, на 27.07.2003-а година, Шуменският окръжен съд уважава част от иска на Гуцанов. Според магистратите прокуратурата е била виновна и той трябва да получи две суми от по 10 000 лв. по исковете си за морални щети. Третият иск - за имуществени вреди, е отхвърлен. Прокуратурата естествено протестира решението и така делото стига до Варненския апелативен съд на втора инстанция.

Седем месеца по-късно - на 17.02.2004-а година, апелативните магистрати излизат с коренно различно решение от колегите си в Шумен. Те обезсилват решението на Шуменския окръжен съд и прекратяват делото.
 
Няколко месеца по-късно материалите по него са изискани от Министерството на правосъдието, защото някой е искал да се запознае по-подробно с тях. Това обаче не променило по никакъв начин положението. Така делото остава прекратено с решение на Варненския апелативен съд от 17.02.2004-а година и Борислав Гуцанов така и не получил обезщетение от държавата.
Нов спор около името на председателя избухна през уикенда между лекари и магистрати. В петък Борислав Гуцанов беше приет в Окръжна болница, за да бъде спешно лекуван от пневмония. Ден по-късно окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров заяви: "Изпитваме дълбоки и основателни съмнения в болестта на Борислав Гуцанов".
 
Ден преди 13 април, когато задържаните в акция "Медузите" Борислав Гуцанов и Даниел Славов-Дънката трябва да се явят в апелативния съд, защото обжалват ареста си, трябва да станат ясни резултатите от експертизата за здравословното състояние на соцлидера. Той има куп заболявания, съобщава пред "24 часа" адвокатът му Борислав Желязков.

"Клиентът ми е още в болницата с двустранна бронхопневмония. Днес ще излязат изследвания за проблеми със стомашно-чревния тракт. Има и сериозно схващане на лявата половина на тялото", каза Желязков. Според директора на болница „Св. Анна”  Лидия Петкова, която е бивш общински съветник от БСП, Гуцанов е на системи с антибиотици.