SOS за "Ейшън Глори" до британската кралица

Архив Варна

12-04-2010, 08:30

Снимка:

odin.fm

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Вие сте последната ни надежда, твърдят в открито писмо до Елизабет ІІ роднини на моряците от автомобиловоза, който е в пиратски плен от началото на годината.

В обръщение към медиите те молят за помощ в борбата с компанията мениджър на кораба - "Zodiac Maritime Inc", която по думите им отчаяно се пазари с пиратите за откупа, без да се интересува от здравето и психическото състояние на наетия от нея екипаж, а на роднините разпраща цинични отговори, че никой освен нея няма да им помогне - нито преса, нито правителство, нито коя да е друга инстанция. Парите ще даваме ние, затова от нас зависи колко ще пркарат в плен моряците - 6 месеца, 9 месеца или година, била позицията на британската компания. Търсихме съдействие от всички възможни инстанции - от Международната транспортна федерация ITF изобщо не ни отговарят, останалите твърдят, че работят по въпроса, но преговорите се водят от "Zodiac Maritime Inc", така че всичко било наред, жалват се близките на екипажа. Според тях първоначално британската компания обявила искания от пиратите откуп от 9 млн. долара за нереален и пресметнала, че й е по-изгодно корабът да потъне заедно с екипажа. "Ейшън Глори" е застрахован, товарът от 2500 автомобила - също, така че компанията ще получи застраховката за тях, а за гибелта на моряците ще изплати по 80 000 долара на всяко семейство - общо 2 млн. долара, което е значително по-евтино. Разговорът в този дух бил чут от целия екипаж по високоговорител, включен на мостика, където пиратите държали всички моряци. Пленниците чули и първоначлно предложената като откуп сума от 250 000 долара, която само разгневила пиратите.

Два месеца по-късно - към 8 - 9 март, пиратите намалили исканата сума до 5 млн. долара, но от Zodiac отговорили, че това е много скъпо. За "Тай Юниън" бяха платени 3,5 млн. долара, а нито той, нито товарът му могат да се сравняват с "Ейшън Глори", възмутени са близките на моряците. Според информацията, която те имат, след като изчакали още седмица, пиратите отново повишили искания откуп на 9 млн. - като наказание за протакането на преговорите и несговорчивостта на британската компания.

В средата на март представители на Zodiac обиколили представителствата си в Украйна, България, Румъния, Индия - уж за да се срещнат със семействата на пленените моряци, да им обяснят колко са подли пиратите, как трудно се преговаря с тях и как похитените кораби се освобождават в срок от 6 седмици до 12 месеца, но основната им задача била да разузнаят колко време още могат да разчитат на мълчанието ни, смятат роднините.

Българският капитан е в неизвестност

Ситуацията на кораба е катастрофална - на 6 март капитанът е изведен, на екипажа е събщено, че е разстрелян, и оттогава никой не го е виждал, твърдят роднините. Междувременно "Ейшън Глори" вече три пъти излезе в океана, като на 6 април дори бе използван за пиратска база, от която бе преследван и обстрелван друг кораб с украински екипаж. Така че със своето престъпно мотаене Zodiac вече подпомага експанзията на пиратството в Индийския океан, възмутени са близките на моряците, които призовават за открита и безпощадна война срещу британската компания.
Известно е, че правителството на Великобритания се обявява категорично против преговорите с пиратите и изплащането на откуп, независимо че Върховният съд на страната неотдавна постанови, че деяния от този род не са противоправни и по никакъв начин не вредят на сигурността на обществото, коментира руският журналист Михаил Войтенко. Той припомня признанието на британските власти, че не могат и не възнамеряват да пречат на частни компании да водят преговори и да откупват пленени моряци.

Вие също сте майка!

"Ваше величество!
Отчаянието ни принуждава да се обърнем към Вас, като към последна надежда, по няколко причини:
- Ползвате се с всемирна любов и уважение,
- Аворитетът Ви е неоспорим,
- Вие също сте майка, имате деца, които обичате.

Пишат Ви роднини на моряците от моторния кораб "Ейшън Глори", плаващ под британски флаг, собственост на "Zodiac Maritime Agencies Ltd" - Лондон. Корабът бе пленен от сомалийските пирати на 1 януари 2010 г. Оттогава нашите мъже и деца са в плен в ужасни условия - в едно малко помещение живеят 25 души, практически без храна, за пиене изполват техническа вода. Лишени са от елементарни санитарни условия, нямат легла, всички спят на пода, забранено им е всякакво придвиджване из кораба. Най-страшното е, че са подложени на издевателства от страна на пиратите - изкарват ги на палубата под заплаха от разстрел и с часове ги държат на непоносима жега под дулата на автоматите.

На 6 март капитанът е отведен, след това на екипажа било казано, че е разстрелян. Оттогава никой не го е виждал на кораба. Ние нееднократно се обръщахме към компанията Zodiac с молба екипажът да бъде освободен колкото може о-бързо, но в отговор получаваме само успокоителни писма и молби да не се свързваме с медиите. Отначало вярвахме на компанията и изпълнявахме всички нейни указания. Но след като за месец и половина - два други корабособственици един след друг освободиха три кораба, пленени приблизително по същото време като "Ейшън Глори", а вече минаха три месеца и половина, ни стана ясно, че за Zodiac главното са парите, а не животът на нашите близки.

Компанията има над 140 кораба и е една от най-богатите в света. Нашите моряци честно работят за нея, като й носят големи доходи, както и на Великобритания във вид на данъци.

Умоляваме Ви да помогнете близките ни да бъдат освободени!
Надяваме се на Бог и на Вашето добро сърце.

Членове на семействата на моряците от кораба "Ейшън Глори"