Кабинетът умува как да свие разходите в публичния сектор

Архив Варна

12-04-2010, 08:54

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На свое извънредно заседание днес кабинетът ще обсъди постановление за съкращаване на разходите в публичния сектор, съобщи БНР.

Съкращаването на разходите с 10% бе една от 60-те антикризисни мерки, които получиха одобрение от синдикатите, работодателите и управляващите.

Спорният член 17 от Закона за бюджета за 2010, по който разходите трябваше да се орежат с 10 на сто, без санкцията на  депутатите, бе обявен за противоконституционна от КС.

Решено беше 10-процентното орязване на разходи да не засегне заплатите там, където са били направени съкращенията.

Дянков съобщи преди дни, че разходите за хазната ще са повече заради анекси по различни договори за над 2 милиарда лева, подписани от предишното правителство.

“Продължаваме да действаме по 60-те мерки. Тези 60 мерки ние, ако си ги изпълним, ще бъдат достатъчни, за да се справим с проблема за тази година. 60-те мерки осигуряват 1.6 милиарда лева. Точно толкова, колкото е дефицитът, но само до март”, посочи министър Дянков.

Управляващите ще обсъждат и възможността още от тази година да бъде спряно допълнително материално стимулиране за държавните служители, което получават на тримесечие. Предвидено бе да се разработи и нов механизъм за изчисляването на заплатите в държавния сектор.

България е заплашена от реални санкции от страна на Европейския съд заради превишаване на бюджетния дефицит, каза пред БНР директорът на Европейския институт Любов Панайотова.

Според нея е възможно това и да не се случи, тъй като на подобно решение влияят много фактори. Тя обаче смята, че превишението не е добро от гледна точка на образа ни пред Европа.

Ексфинансовият министър Пламен Орешарски заяви вече в няколко свои медийни изяви, че договори и анекси не биха могли да изскачат от чекмеджетата. Той изрази съжаление, че не е водил стенограми при разговорите си със Симеон Дянков, когато миналото лято му е предавал ръководството на министерството.

Според Орешарски вероятно настоящото правителство не е отчело или пък е отчело неправилно някои приходи и разходи през 2009 година, за да се стигне до обявения свръхдефицит от 3,7 процента. Той заяви, че не се притеснява от проверката на прокуратурата за сключването на необезпечени договори за над 2 милиарда лева.