Александър Монев спечели "Каиса Чес Джуниър" на рождения си ден

Архив Варна

12-04-2010, 09:03

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

БОРИС ХРИСТОВ, президент на ШК "Веселин Топалов"

Всичко от Автора

Лек смут сред организаторите на Четвъртия национален турнир „Каиса Чес Джуниър”  предизвика  рождената дата на  Александър Монев, очакваният фаворит за първото място.

Оказа се, че той навършва 14 години на 10 април. След направената задълбочена консултация  бе „решено”, че състезателят е „вечерно бебе” и има право да играе на турнира, който ще завърши към 18 часа.

Фоторепортаж »


Във Варна, в петзвездния грандхотел „Димят”,  обичайният съботен ден неочаквано се превърна в голям шахматен празник.
При предварителите очаквания, че в турнира  ще участват 30-35 състезателя, в списъка за първия кръг се оказаха 67 – от градовете Аксаксово, Балчик,София, Плевен, Самоков, Силистра, Добрич, Генерал Тошево, Кюстендил, Шабла и Варна.

Съгласно предварителните условия всички играеха в общ турнир, като победителят при момчетата  получава персонален  компютър, а  при девойките - електронен шахматен часовник. За победителите в различните възрастови групи бяха предвидени красиви купи, а за всички участници – най-новите шахматни книги.

По възрасти участниците бяха разделени в 4 групи – до 14 години - 14 състезателя, до 12 години-19, до 10 години-21 и до 8 години - 13.

Турнирът беше изпълнен с големи изненади. След оспорвана борба, в която не винаги победител бе по-големият състезател, се получи следното крайно класиране:

Александър Монев - първи в главния турнир и при момчетата до 14  години. Той стана притежател на преносимия компютър, подарен от „Каиса Чес Джуниър”, както и купа от кмета на Варна, г-н Кирил Йорданов.

Победителка при девойките до 14 години е Деница Драгиева, като в общото класиране тя зае пето място. Тя получи електронен шахматен часовник и купа от Българска федерация по шахмат.

При 12-годишните първото място завоюва  Ивелин Илиев от ШК ”Варна”, като в общия турнир той зае  11 място. Сред 12-годишните момичета победителката е също от  варненски клуб - Николета Господинова от ШК „Георги Даскалов”. Тя получи купа от  ШК ”Веселин Топалов”. В общия турнир тя е на  10 място.

Победител във възрастта до 10 години стана  Иван Николов - от ШК ”ЦСКА” София, като в общия турнир той зае 14 място.

Безспорно най-неочакваните резултати, които бяха съпроводени от вълнуващи преживявания, се получиха в групата на 8-годишните момчета и момичета.

При момчетата победител стана Николай Иванов от ШК ”Каиса” Варна, който най-изненадващо зае 15-то място в общия турнир. При момичетата красивата купа от Дирекция „Младежки дейности и спорт” към община Варна, получи  Виктория Петрова от ШК ”Георги Даскалов”. В общия турнир тя се класира на  46 място.

Купите за най-малки участници в турнира получиха Виктория Петрова и Христо Ганчев, родени през 2003 година.

Заслужава да се отбележат няколко неща около  този турнир.  Най-напред трябва да се подчертае, че идеята да се провежда такъв турнир се оказа  много добра - независимо от възрастта се срещат малки и големи деца, като това е гаранция за подобряване на  тяхната шахматна квалификация.

Вторият сериозен извод е, че Българска федерация по шахмат търси нови форми за провеждане на състезания за децата. Главният съдия Митко Илиев, с ранг международна категори, с помощта на другите съдии, поддържаше в залата изключителна дисциплина, а родителите биваха допускани там само в изключителни случаи. След приключването на турнира обаче, в паузата до награждаването, благодарение на прекрасните условия в конферентната зала на Гранд хотел "Димят", на големия прожекционен екран, участниците видяха фотографии на красиви, развълнувани, разочаровани или щастливи състезатели - самите те по време на турнира. Всички заедно имаха възможност да анализират партиите на играещите на първите дъски в турнира Александър Монев и Деница Драгиева.

Всички участници определиха турнира като прекрасна репетиция за предстоящите големи международни състезания: Петият открит европейски шампионат на общински шахматни отбори и Седмият открит международен турнир „Надеждите на света” – за училищни шампиони, които ще се проведат през юни тази година в Гранд хотел „Варна”.