Енергийният холдинг ще бъде закрит до края на юни

Новините

12-04-2010, 09:20

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

До края на юни Българският енергиен холдинг ще бъде закрит, каза днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на форума „България: привлекателна дестинация за инвестиции”.

Обсъждат се два варианта за бъдещето му - единият е дружествата от холдинга да бъдат комбинирани по други признаци или да съществуват самостоятелно.

Единият от мотивите за закриването на БЕХ е липсата положителен ефект от неговото създаване.

Той  беше създаден през 2008 г. по време на управлението на тройната коалиция и обединява държавните ТЕЦ "Марица изток 2", АЕЦ Козлодуй, мини "Марица изток", "Топлофикация - София" НЕК и "Булгаргаз".

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов уволни ръководството на БЕХ и назначи ръководството, което включва заместник-министрите Евгени Ангелов, Мая Христова и Добрин Стефкин.

От съвета на директорите отпадна Галина Тошева, която до сега беше и изпълнителен директор. Българският енергиен холдинг не изпълнява основните си функции и затова се налагат промени – персонални и организационни, заяви тогава Бойко Борисов.
Премиерът каза още, че има смущаващи неща като например 300 лева на час за юридически консултации. В БЕХ се генерира печалба, вследствие служителите си раздават материални стимули и заплатите им стигат 5000 лева.

Част от служителите в БЕХ ще бъдат освободени, друга част ще преминат към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, сподели тогава Трайчо Трайков. Според него трябва да се върви към по-проста структура, в която държавните дружества да бъдат самостоятелни и на подчинение от министерството.