Бетонно корито може да отводни дерето на Почивка

Архив Варна

12-04-2010, 12:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бетонно корито трябва да бъде изградено в дерето на Почивка смята главният инженер на район „Приморски“ Калин Илиев.

ВарнаУтре потърси мнението му заради оплаквания от собственици на имоти в района, чиито дворове са вечно подпухнали от бликащата от земята вода. Според тях причината е именно в дерето, което върви успоредно на пътя за Златни пясъци от Пикадили парк към Бризовете. Преди 3-4 години на дъното му се появили новички тръби. С диаметър около 25 см, старателно захванати три по три с бетонни пръстени. Сега обаче те са разрушени и не вършат никаква работа, тъй като водата шурти покрай тях.

Проверка на ВарнаУтре установи, че тръбите не са поставяни нито от общината, нито от местното ВиК дружество. На практика те са ничии.

Кметът на район „Приморски“ Пламен Градинаров разясни, че те са били сложени преди години от собственик на имот в района, но проектът му за отводняване на дерето се оказал неуспешен и начинанието било изоставено. Според главния инженер Калин Илиев тръбите не са подходящо решение за отвеждане на отпадните води, които текат по дъното на дерето. Вероятно проектът е бил изоставен именно заради това или защото тръбите изискват постоянна поддръжка. ВиК едва ли щяла да се наеме с това, тъй като тя се грижи само за  канализацията, която е нейна собственост. Мнението на Илиев като инженер е, че дерето трябва да бъде ремонтирано, като му се изгради бетонно корито по подобие на Шокъровия канал в Морската градина. Това едва ли ще е възможно да стане през тази година, тъй като в бюджета няма средства за подобно строителство. По думите на Илиев, изоставените и разрушени тръби са били купени преди години от някой от живеещите в местността „Св. Никола“, който по непотвърдена информация е продал имота си по-късно.

Това едва ли ще успокои местните хора, които са принудени често-често да подменят плочки или да кърпят дувари, които се ронят от вечно подгизналата мазилка. Няма милост и за асфалта по улицата, която води към единствения автомобилен подход към крайбрежната алея и плажа на Варна. Настилката е вечно проядена от подпочвените води, които дори в най-сухите дни образуват малки локвички в изваяните от тях самите дупки. Според живеещите в местността причината за всички тези неволи е скрита в дерето.