Еврото поскъпна

Новините

12-04-2010, 12:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Днес европейската единна валута се покачи до най-високото си ниво от месец насам и стоковите пазари отчетоха  рязък скок.

Основната причина за това е постигнатото вчера споразумение на страните от Еврозоната да предоставят на Гърция финансова помощ в размер на 30 млрд. евро, при лихвен процент от 5 на сто, което е чувствително под пазарната лихва, на която се търгуваха гръцките ДЦК миналата седмица (7.5%). Международния валутен фонд също ще се включи в спасителния план като отпусне допълнителни 10 до 15 млрд. евро за задлъжнялата държава. Експерти  и инвеститори приветсваха взетото решение и коментираха, че ако това не се беше случило, Гърция на би могла да разчита повече на кредитиране чрез финансовите пазари и съответно би изпаднала в изключително тежка ситуация и невъзможност да покрие финансовите си задължения.

Миналата седмица донесе много негативи за Гърция. Производственият Индекс в страната отчете спад от 9.2% спрямо миналата година, а Международната кредитна агенция Fitch намали рейтинга на страната с цели две нива – от BBB+ на BBB- поради рязкото повишаване на разходите по кредитирането на страната. Лихвата по гръцките ДЦК се покачи до най-високото си ниво от присъединяването на страната към Еврозоната като достигна 7.5%. При затварянето на пазарите в петък лихвата по 10-годишните ДЦК беше 7.1%, а днес тя отчете сериозно понижение до 6.7%, което е индикация за възвръщане на доверието на инвеститорите.

Гърция посрещна новината за помощта на Европа оптимистично, но настоя, че страната ще продължи с драстичните мерки по намаляване на бюджетния си дефицит, което в комбинация с отпускания кредит, ще има дългочакания положителен ефект върху икономиката на страната. Премиерът на Гърция, Георгиус Папандреу, коментира, че се надява да се сложи край на изкуственото увеличаване на лихвите по кредитирането на Гърция от страна на спекулатори, тъй като това влияе негативно върху резултатите от драстичните съкращения, които правителство наложи. „С това свое решение, Европа изпрати ясно послание, че никой повече не може да си играе с нашата обща валута и с нашата обща съдба” каза г-н Папандреу.