Ватикана прощава на Бийтълс за коментара "по-велики сме от Исус"

Варна Лайф

13-04-2010, 03:41

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В пика на популярността си Бийтълс се обявиха за по-велики от Христос, но 44 години по-късно църквата постъпи християнски като им прости.

Начинът на живот на музикантите, посветен на секса, наркотиците и рок'н'рола също са част от причината Ватикана да ги обяви за лошо влияние. Сега папа Бенедикт XVI обяви, че Католическата църква прощава греховете на великолепната четворка и дори ги възхвалява, като "безценно съкровище", информира The Telegraph.

На първата си страница официалният ватикански вестник L’Osservatore Romano е поставил възторжен материал за постиженията на The Beatles. 40 години след разпадането на групата църквата хвали техните "красиви мелодии" и задава въпроса "какво би представлявала поп музиката, без The Beatles?"

Преобръщането на позицията на църквата относно британската група е забележително. Ватикана опрощава предишните обиди, вкючително богохулството, наркотиците и дори изпращането на сатанистки послания чрез текстовете на музикалните идоли.

Въпреки че Джон, Пол, Джордж и Ринго не са светци, църквата признава, че не са и най-лошо дъжащите се музиканти на своето поколение.

Предлагайки пълно опрощение на групата, в статията, озаглавена "7 години, които разтърсиха музиката", вестник L’Osservatore Romano пише: "Истина е, че са вземали наркотици и са живели на ръба, заради успеха си, дори са заявявали, че са по-велики от Исус и са изпращали мистериозни послания, които най-вероятно са сатанински. Може и да не са най-добрият пример за подражание, но не са и най-лошият. Техните красиви мелодии промениха музиката и продължават да носят наслада." По-нататък в публикацията пише: "40 години по-късно Бийтълс поразяват с оригиналността си и са утеха за тези, които обичат музиката, а са "наранени" от съвременната музикална индустрия".

Като коментар, относно тежката раздяла на групата през април 1970 г., статията допълва: "По-скоро изразяваме съжаление за раздялата им и вероятно трябва да бъде зададен въпросът как би изглеждала поп музиката без Бийстълс?"

Положителната оценка може би е изненада за много католици, защото групата често атакува масовата религия.

Джон Ленън получи порицание не само от католиците, а от християните по цял свят след изказването му през 1966 г., че Бийтълс са по-велики от Исус. В интервю той заяви: "(Християнството) ще изчезва и ще се свива. Няма нужда да споря за това. Аз съм прав и това ще се докаже. Вече сме по-популярни от Исус. Не знам кое ще загине първо - рок'н'ролът или християнството."  

Преди две години католическата църква прости на Ленън за коментарите му, настоявайки, че те се дължат на "възгордяването на младеж от английската работническа класа, което не може да се справи с неочаквания успех".

Сър Пол Маккартни и Джордж Харисън са били кръстени като католици, но никога не са следвали вярата.

В края на 60-те години всички членове на групата са пленени от източния мистицизъм, а Харисън по-късно става отдаден поклонник на Харе Кришна.

По-рано тази година Ринго Стар, който навършва 70 през юли, призна, че най-после е открил религията: "За мен Бог е в живота ми. Не се крия от това. Мисля, че търсенето му започна през 60-те".