Подготвят за концесиониране и жп гара Варна

Туризъм

14-04-2010, 10:25

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Части от жп гарите на София, Пловдив, Варна, Бургас и в кв. "Подуяне" се предвижда да бъдат отдадени на концесия.

Правителството днес се запозна с доклад на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков за намерението на ведомството да започне подготовка на концесионирането.

Процедурата ще засяга основно приемните сгради на гарите, постройки, съоръжения и прилежаща територия с обществено и търговско предназначение, поясниха от правителствената информационна служба.

Мотивът за концесионирането е икономическата целесъобразност от преминаване на жп гарите в ръцете на частния сектор, който разполага с по-големи възможности от държавното предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура".

Чрез предоставянето на концесиите ще се осъществи държавната транспортна политика и стратегията на транспортното министерство за привеждане състоянието на гарите и прилежащите им райони в съответствие с европейските стандарти. Тя включва тяхното модернизиране, надеждна експлоатация, подобряване на качеството на предоставяните услуги, създаване на нови работни места, разгръщане на търговска и друга съпътстваща стопанска дейност от обществен интерес.

Според министър Цветков реализирането на идеята за концесиониране на жп гарите й ще има за резултат приходи от 1 млрд. лв.