Прогнозират ново мнозинство без БСП и ДПС

Мисия Варна

14-04-2010, 11:08

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Една седмица срок за свикване на извънредна сесия даде областният управител Данчо Симеонов на обезглавения общински съвет.

Както е известно настоящият председател Борислав Гуцанов е в следствения арест, тъй като бе задържан при операция „Медузите“ на 31 март. Във вторник пък стана ясно, че мярката му за неотклонение „задържане под стража“ става постоянна. Засега Гуцанов е в болница, тъй като има бронхит.

Думите на Данчо Симеонов не прозвучаха като ултиматум към местния парламент, но срокът за насрочване на извънредна сесия беше достатъчно ясен. Областният управител коментира, че по закон сесия може да бъде свикана по инициатива на една трета от общинските съветници, с подписите на една пета от населението на общината и чак на последно място идва опцията, че областният управител може да събере общинския съвет на сесия.

„Нека изчакаме да видим какво ще направи общинският съвет“, каза Симеонов. На въпрос колко време е склонен да изчака, той отговори - една седмица.

ГЕРБ сондирали мнения, но неясно къде

Междувременно в медиите се появиха твърдения, че фаворит за нов председател е председателят на групата на ГЕРБ в общинския съвет Николай Апостолов. В тази връзка гербаджиите сондирали мненията на всички политически сили в местния парламент без БСП.

Кои са тези политически сили обаче не е ясно. Лидерът на партия „Нашият град“ Неделчо Михайлов коментира, че няма новина в това направление. Припомняме, че в серия интервюта той изяви готовност да седне в стола на Гуцанов. Доц. Константин Трошев от групата на ГЕРБ обаче уточни, че Михайлов отдавна иска да стане председател, но дали това ще се случи било друг въпрос. Пред ВарнаУтре той заяви, че към момента не са правени консултации с другите политически сили в съвета или поне той не знае за такива. Спряганият за наследник на Гуцанов - Николай Апостолов, пък избегна всякакъв коментар по темата.

Никой не е търсил Синята коалиция нито за свикване на извънредна сесия, нито за опипване на почвата около евентуална председателска кандидатура. Това заяви Стелиян Севастиянов от ДСБ. Неговата прогноза е, че извънредната сесия ще бъде свикана от областния управител. „Не виждам кой в общинския съвет ще поеме инициативата, но дали ще е ГЕРБ или Данчо Симеонов – то е едно и също“, коментира съветникът от партията на Иван Костов. Според него мнозинството, което ще смени Гуцанов ще е безхарактерно. Тоест няма да има политическа физиономия. „Всички ще са вътре, всякакви субекти ще искат да се присъединят и обезпокоителното е, че сред тях ще има и представители на едрия капитал в града. Общо взето конфигурацията на новото мнозинство ще е всички без БСП и ДПС“, посочи още Севастиянов.

Според строителния предприемач Пламен Андреев, би било логично новият председател на местния парламент да е от групата на ГЕРБ. „Сигурното е, че това няма да съм аз“, подчерта собственикът на „Планекс“. Той и бизнесменът Красимир Узунов влязоха в общинския съвет от партия „Глас“ и впоследствие се присъединиха към политическата група на ГЕРБ.

„Ето, БСП-Варна сами се събират, за да изберат заместник на Гуцанов в партията. Логично е същото да стори и общинският съвет“, смята Андреев.

Според него няма логика новият председател да е от „Нашият град“, от групата на Веселин Марешки или от „Атака“. Той не вижда и евентуална обединителна или консенсусна фигура в така наречената група „център“ в местния парламент. По думите на Андреев, конфигурацията на новото мнозинство в общинския съвет ще наподобява националната в парламента. „Важното е мнозинството да не е като до сега – с „Атака“ и ДПС заедно. Това е нещо като едногърба камила плюс кашалот“, красноречив бе общинският съветник.
Марешки заяви пред ВарнаУтре, че досега никой не е търсил мнението му нито за свикване на извънредна сесия, нито за конфигуриране на ново мнозинство и обсъждане на кандидатура за председател. Същото заяви и Красимир Симов от партия ЛИДЕР, който е част от центристката група в общинския съвет.

Гуцанов трябва да упълномощи свой заместник

Според БСП, за да се отпуши работата на общинския съвет, Гуцанов трябва да упълномощи някого от настоящите си заместници да изпълнява функцията на председател на местния парламент. Това може да стане чрез подписване на нотариално заверено пълномощно. За прекратяването на пълномощията на Гуцанов като общински съветник пък може да се говори след три месеца. Такъв е срокът по закон, през който, ако той не изпълнява задълженията си, трябва да бъде изваден от местния парламент и на негово място да влезе следващият от листата на БСП. Дотогава той може да бъде сменен само от поста председател, но за това са необходими минимум 26 гласа, подчертават червените.    

Изводът от сондажа на ВарнаУтре е, че ГЕРБ вероятно обсъждат смяна на председателя, но само вътре в собствената си група. За освобождаването на Гуцанов от поста и избирането на нов човек на неговото място обаче са необходими минимум 26 гласа, а гербаджиите дори нямат и половината (9+2). Тоест необходими са им гласовете на тримата съветници от Синята коалиция и  на седморката от „Нашият град“. Така стават 21 души, което също не е достатъчно. И погледите се насочват към „Атака“, Марешки и хората от центристката група. От изборите насам обаче хората на Волен Сидеров във варненския общински съвет неизменно гласуват с БСП и ДПС. Тоест те са част от мнозинството, което избра Гуцанов за председател. Същото може да се каже и за центристката група – Снежана Донева е зам.-председател на местния парламент, Красимир Маринов е шеф на транспортната комисия, а Красимир Симов – на комисията по търговия и реклама. В началото на мандата дори и Марешки бе част от мнозинството, но после заяви, че минава в опозиция.