Затварят магистрала “Хемус“ за ремонт

Туризъм

14-04-2010, 11:58

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Участък от магистрала „Хемус“ между Девня и Ветрино ще бъде затворен заради ремонт, съобщи днес новият шеф на Областно пътно управление – Варна Пламен Петков.

Новата организация на движението в района най-вероятно ще влезе в сила още днес или най-късно утре. Самият ремонт пък трябва да започне от 20 април.

Първо ще бъде затворено за движение северното платно на магистралата в посока от Варна към София. Това ще наложи автомобилите да слизат от аутобана при пътния възел край Девня и от там да карат по стария път, докато стигнат връзката след Ветрино, по която отново могат да се качат на магистралата. Докато трае ремонтът на северното платно, южното ще си остане отворено. Тоест пътуващите от Шумен към Варна, няма да слизат от магистралата. Така ще е, докато приключи асфалтирането от северната страна, след което ремонтът се прехвърля на южното платно. Тогава идващите от София ще трябва да слязат от аутобана преди Ветрино и да се качат отново на възела край Девня, а пътуващите към Шумен ще си карат спокойно по вече новия асфалт. 

По думите на Петков, ще бъде преасфалтирана цялата отсечка от Девня до Невша, като това ще стане до кроя на месец май. Според изчисленията става въпрос за 70 хиляди квадрата пътна настилка. Чрез агенция „Пътища” ще бъде проведен и конкурс за основен ремонт на естакада „Девня”, която също е част от магистралата. Тя не е пипана от 1997 година, каза още новият шеф на областното пътно управление. Общата стойност на ремонтите по магистрлата ще е 2,5 милиона лева.

Договорът за текущо поддържане на аутобана пък изтича на 10 май, затова ще има конкурс за определение на нова фирма, която да заеме тази дейност.