БСП търси компромис, за да запази мнозинството в местния парламент

Мисия Варна

15-04-2010, 10:38

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

БСП очаква най-лошото, от тяхна гледна точка, развитие в общинския съвет след ареста на неговия председател Борислав Гуцанов, който е и лидер на червените в града.

Най-лошото развитие е политическите опоненти на социалистите да сформират мнозинство в местния парламент и БСП да остане в опозиция.
„Имахме мнозинство от 32-34 души, съставено от председателя Гуцанов, което сега може да се разтури. За това предприемаме разговори с наши коалиционни партньори“, заяви зам.-председателят на БСП в града Аврам Тодоров. По думите му, в момента около червената група общински съветници има 15 сигурни гласа. За мнозинство обаче са необходими минимум 26. За това социалистите ще водят разговори с ДПС, „Атака“ и вероятно съветниците от центъра, които и досега гласуваха с мнозинството. 
 
От думите на Тодоров стана ясно още, че БСП са готови на компромис за председателския пост, за да запазят настоящото мнозинството в местния парламент. Това означава, че червените съветници биха подкрепили кандидатура за шеф на общинския съвет, която не е от техните редици. В този ред на мисли беше завъртяно  името на Красимир Симов от партия ЛИДЕР. Той вече е бил избиран – три пъти, за председател на местния парламент, именно като консенсусна фигура, която е равно отдалечена от всички политически групи, които формират мнозинство.
Новият заместник-председател на градския съвет на БСП Димитър Чутурков днес беше официално представен като изпълняващ длъжността председател на червените в града. Както ВарнаУтре съобщи, той беше избран на извънреден пленум на градския съвет на столетницата. Чутурков ще представлява партията до разрешването на казуса „Гуцанов“.
 
Арестът на лидера на социалистите във Варна няма да доведе до разцепление в организацията, а напротив – тя ще се мобилизира и сплоти, прогнозира Аврам Тодоров.
Ръководството на червените в града изрази и недоволството си от факта, че кметът досега не е обявил никаква своя позиция по отношение на ареста на Гуцанов и повдигнатите обвинения срещу него за източване на общинската фирма „Градски транспорт“. Кирил Йорданов коментирал единствено, че кметът няма нищо общо с общинските търговски дружества, че е изненадан от ареста и, че не знае нищо за сделките.
 

Червените зоват кметa и областния да се ангажират с регата „Тол шипс“

 Престижната регата „Тол шипс“ няма да се случи, ако областният управител и кметът не се ангажират с нейната организация. Основен двигател Варна да стане домакин на кръг от така нареченото световно първенство по ветроходство беше задържаният в ареста Борислав Гуцанов. Неговото отсъствие сега обаче може да доведе до провал на регата. За това е необходима бързата намеса на Кирил Йорданов или Данчо Симеонов.
„Четох днес, че областният управител ще прояви някаква активност по въпроса. Но тя неговата активност е съизмерима със сеизмичната. Регатата не трябва да се провля и Варна да губи нещо толкова престижно, завоювано с много усилия“, коментира още Тодоров.