Добрич прави областна стратегия за социални услуги

Архив Варна

15-04-2010, 10:59

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Областен оперативен екип бе сформиран днес в Добрич. Той ще осигурява координация на областното планиране и ще очертае насоките за оптимизиране  на мрежата от социални услуги в Добричка област.

В работната среща участва и д-р Катя Ганова -  заместник-областният управител. До 31 октомври трябва да бъде разработена и областна стратегия за развитие на социалните услуги. Тя ще е съобразена с националните приоритети като деинститутионализация на грижите за деца и децентрализация на социалните услуги.
Областното планиране ще следва националните приоритети, информира присъстващите д-р Ганова - деинститутионализация на грижите за деца и децентрализация на социалните услуги. Планирането ще се изнесе на областно ниво, като информацията ще се подава от общините. Процесите ще текат паралелно - на изграждане на нов вид социални услуги и на обучение на социалните работници.
Сформираният осемчленен екип с представители на социални администрации и неправителствени организации.  В края на месец април участниците в екипа ще бъдат обучени и консултирани от УНИЦЕФ, за да подобрят уменията си да организират процеса на стратегическо планиране на социалните услуги.