„Тол шипс“ ще има, сменят Гуцанов и избират патрон на регатата

Мисия Варна

16-04-2010, 14:59

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Според организационния комитет по подготовката на регатата “Тол шипс - Исторически морета 2010” няма опасност домакинството на Варна да отпадне от графика.

Това стана ясно от срещата им с областния управител Данчо Симеонов. Припомняме, че преди дни той заяви, че подготовката изостава от графика. Причина за това е арестът на председателя на общинския съвет Борислав Гуцанов, който е председател на организационния комитет.

От срещата при областния управител стана ясно, че варненското домакинство на „Тол Шипс" ще струва около 200 000 лева. Тези пари трябва да бъдат осигурени от общинския бюджет. Дали те са налични, организаторите не знаеха. До момента за такси и разноски по посещения на чуждестранни гости са похарчени 30 хиляди лева. Очаква се да постъпят солидни средства и от спонсорски договори, но такива все още не били подписани.

Данчо Симеонов пък се ангажира да потърси съдействие от премиера Бойко Борисов за освобождаване на гостуващите кораби от пристанищна такса. Областният подчерта, че  Гуцанов трябва да бъде сменен като председател на организационния комитет и да бъде избран патрон на регатата.

Според графика ветроходите от „Тол шипс“ ще бъдат във Варна от 21 до 24 май. Тогава в залива трябва да акостират 24 ветрохода, като 9 от тях са от най-високия клас “А”. Сред тях ще е 109-метровият властелин на регатите - руският „Мир". Освен с височина ветроходът се отличава и с дължина - два пъти по-голяма от тази на българската баркентина „Калиакра". Очаква се регатата да привлече в морската столица десетки хиляди туристи.

Според програма, публикувана на официалния сайт на “Тол шипс“, корабите ще тръгнат от гръцкия Волос на 9 май. Варна ще е домакин от 21 до 24 май, като в последния ден ще бъде даден стартът на ветроходната гонка от Варна до Истанбул. 

По време на престоя си във Варна екипажите ще посетят емблематични места в града и ще участват в шествието по случай Деня на славянската писменост и култура. Преди тръгване ветроходите ще направят най-голямата морска атракция - Парадът на ветрилата.