БТПП: Първите лястовици за излизане от кризата вече се появиха

Архив Варна

16-04-2010, 11:32

Снимка:

СНИМКА: СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

"Първите лястовици на излизане от кризата вече са се появили и една от тях е външнотърговският ни баланс. За съжаление, стресът е много голям", заяви на пресконференция в Добрич председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Според него, именно стресът е причина да не се случи толкова бързо очакваното прехвърляне на бизнес от Гърция в България. Има фирми, които имат конкурентна продукция и въвеждат иновациите, които въобще не са влизали в кризата, каза още Цветан Симеонов.

Той е на мнение, че не може държавата да накара някой работодател да пусне всички в отпуск. "Крайно е като мярка, ако се даде кратък срок и без възможност за допълнително договаряне между работодатели и работници. Отпуските не са най-антикризисната мярка", смята Симеонов. Той е член на националния тристранен съвет за социално сътрудничество, който прие антикризисните мерки за страната. Социалните партньори държат очите си отворени и внимателно следят дали се изпълняват и да не се допускат отклонения, добави Симеонов.

Според него за борба с кризата се работи по-сериозно на централно ниво, а на регионално равнище се чака от другаде да дойде помощта.

"Основните мерки за излизане от кризата са запазването на десетпроцентния корпоративен данък, 10-процентния данък върху доходите и запазването на ДДС. Това са трите цифрови изражения, а нецифровото е запазването на социалния мир", подчерта Цветан Симеонов.