Отмениха заповеди на скандален ексгубернатор за тиха приватизация

Архив Варна

17-04-2010, 12:59

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Заповедите на бившия областен управител на Добрич д-р Ердинч Хаджиев, с който той е продал на частни дружества част от блегоукрепителното съоръжение Дамбата в Балчик бяха обявени за нищожни от Административния съд в областния град.

Със заповед от 25 май м.г губернаторът е изтъргувал два имота частна държавна собственост от по 10636 кв. м. на частните дружества “Балчик Плаза” ООД, Варна и „Ренкон” ООД, София.
Установено е безпрецедентно несъобразяване с Конституцията и закона, отчита съдът. Д-р Хаджиев е обявил търг за имот публична, изключителна държавна собственост, провел е този търг и е издал оспорената заповед, с която е обявил купувач за този имот. Магистратите посочват, че разпореждането е с имот, който е част от брегозащитно съоръжение, изградено в акваторията на Черно море. Съоръжението е изградено в акваторията на Черно море и се разпростира върху площ от около 150 дка. Строителството му е осъществено по проект с европейски средства в рамките на “Проект България – защита на речните и морските брегове от ерозията и абразията на водата и свързаните с тях свлачищни процеси” и е финансиран чрез държавен заем от Европейската Инвестиционна банка договор на стойност над 4 200 000 евро. Нарушението на закона в случая е толкова съществено и непоправимо, че опорочава всички действия на административния орган до степен на тяхната нищожност, посочват от съда.


ВарнаУтре припомня, че д-р Едринч Хаджиев бе задържан на 1 март т. г. по обвинение в престъпления по служба. С него бе арестуван и  бившият директор на Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” Пламен Ганев. Двамата се разследват за  извършването на сделки с имоти – държавна собственост, с които са били причинени щети на държавата за стотици хиляди левове.  Ако бъдат признати за виновни може да отидат да лежат в затвора от 3 до 10 години, както и да бъдат одрусани с глоба от 3 до 5 хил. лв. и лишаване от права.