Новата опасност за световния ред – вулканите

Без цензура

19-04-2010, 19:13

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Нова заплаха от световен мащаб е надвиснала над САЩ. След като американците спечелиха студената война, те поведоха битката срещу световния тероризъм. Тя все още не е приключила, но на хоризонта вече се задава нова заплаха – вулканите. Или по точно облаците от вулканична пепел, които могат да свалят самолети, така - както Барак Обама може да трепе мухи. Последното го видяхме неотдавна в тв интервю, по време на което американският президент уби муха ей така – прас, с един замах.

Както знаем, ВВС са основното им оръжие на САЩ в настоящата борбата срещу тероризма. А без самолети американците ще са като полуголи диваци с дървени копия. А насреща си имат опасани с бомби камикадзета, готови да се взривят всеки един момент. Иначе казано, ако в Ирак беше изригнал вулкан, Садам Хюсеин щеше още да си е на власт. Същото се отнася и за  Афганистан и талибаните. Това обаче са минали работи.

Има прогнози, че изригналият преди дни вулкан в Исландия може да продължи да бълва пепел месеци наред, дори години. Има и още по-страшни пророчества, които завършват с думите супер-вулкан. Научни разработки и статии по темата в интернет има колкото щеш.
Колкото и невероятно да звучи, ако нещо подобно се случи, въздухоплаването в по-голямата част от света ще бъде парализирано. Това означава, че лишените от ВВС американци автоматично ще изгубят  титлата си на световен лидер. Неща като световния ред, демокрацията... всичко това ще бъде поставено под въпрос. От американска и европейска гледна точка, разбира се.

Дали САЩ и съюзниците могат да поведат битка срещу вулканите? Това не е като комунизма и тероризма. В момента САЩ изключително много наподобява римската империя, която за времето си е владеела почти целия свят, който й е бил познат. Разликата е, че сега вместо легиони има самолетоносачи, които са разположени в различни горещи точки по света, за да подсигуряват влиянието на империята. Изгубят ли американците въздушното си господство, освен терористите, фронтова линия ще им отворят всички, които смятат, че са подтиснати от американския световен ред. А без легионите си империята ще е уязвима.

Колкото и странно да е, познатият ни световен ред се крепи на... американските и на НАТО-вските самолети. Ако се окаже така, че те не могат да полетят, Северноатлантическият пакт - САЩ и ЕС, се превръщат в лесна мишена. А мераклии да плячкосват колкото щеш. И всичко това може да тръгне от един нищо и никакъв си вулкан.

Усещате ли иронията – природата може да неутрализира високите технологии и да отнеме превъзходството на едни нации над други. Дали обаче това ще доведе до световен баланс в силите на човечеството... ?