Светлин Иванов Близнака: Принуждаваха ме, притискаха ме и ме заплашваха

Архив Варна

20-04-2010, 13:09

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Принуждаваха ме, притискаха ме и ме заплашваха.

Това бяха най-често употребяваните думи в показанията на Светлин Иванов Близнака в следобедното заседание на Варненския окръжен съд по делото "Славков". И всички те се отнасяха до директора и зам.-директора на варненската полиция и наблюдаващите делото прокурори.

Зaседанието на съда и този път не се различаваше от предишните. То започна и продължи при непрекъснати препирни между осемете адвоката, някои от обвиняемите, разпитвания свидетел и тримата представители на прокуратурата. И този път имаше глобен за нарушаване на реда в залата - адвокат Балачев отнесе 500 лв. глоба.

Що се отнася до показанията на Светлин Иванов, на всички в залата направи впечатление, че той явно се беше подготвил много добре. Някои от зрителите в залата знаеха предварително какво се очаква да говори Светлин и следяха със задоволство всяка негова дума. Самият той демонстрира завидна памет за някои дребни детайли като дати, часове, модели и номера на леки коли, а други неща се оказа, че не помни и не знае, като от кога се познава с подсъдимите и къде са се срещали. Иванов твърдеше много уверено, че срещу "организирана престъпна група с ръководител комисар Димитър Димитров, дясна ръка прокурор Стефка Якимова и лява ръка комисар Диян Нанов", има секретни доклади, които доказват, че са го принуждавали, притискали и заплашвали. По-късно се оказа, че предполагал, че има такива данни, защото лично бил подал жалба в ДАНС за това, че е принуждаван, притискан и заплашван. Той допълнително натегна и без това изнервената обстановка в залата, като говореше на представителите на прокуратура на "ти" и ги нарече малоумни. Гладката му реч секна в момента, в който прокуратурата му зададе въпроса какви пари е порлучавал от 2000 до 2008-а година - заплата от трудов договор, хонорари или помощи като безработен. Светлин Иванов отказа да отговори на този въпрос, като каза, че иска да се консултира с адвоката си. После с голяма охота разясни в какви престъпления били забъркани Веселин Жеков и Веселин Данов.

Ето и част от речта на Светлин Иванов:
"Когато ме разпитваха в полицията през септември 2009-а година, имаше в няколко стаи задържани момичета. Комисар Димтров и Стефка Якимова ме караха да накарам всяко едно от момичетата да свидетелства срещу Иван Славков. Към 20 часа вечерта Димитър Димитров, зам.-директорът комисар Диян Нанов и Стефка Якимова ме караха да уговоря Пейчо Пейчев да се предаде. Ако не - ще го хванат и ще го осъдят на 20 години затвор. На другия ден сутринта го заведох в полицията. Посрещна ни шофьорът на Нанов. После влязохме при Димитров, Якимова и Нанов. Имаше уговорка Пейчев да бъде свидетел по делото и трябваше да се разберат за присъда. Пазарлъкът беше като на пазар за домати и краставици.

Накараха ме да се свържа и с Янко Колев, накараха ме да манипулирам Шукри и брат ми.

На 1-и април 2009-а отидох сам и доброволно в София, в ДАНС. Там се срещнах с Петко Сертов и поисках доброволно телефонът ми да бъде подслушван. Обясних, че е страх за живота ми и за семейството ми и, че ме карат да давам показания. Срещнах се и с Роман Василев и с него разговарях. Тръгна разработка срещу организирана престъпна група с ръководител комисар Димитър Димитров, дясна ръка Стефка Якимова и лява ръка Диян Нанов.

Преди 30 дни Димитър Димитров ми звънна да се срещнем. На срещата беше още Стефка Якимова и двама от София. Караха ме да давам показания срещу Алексей Петров.

Чух Якимова и Димитров да се разправят, че нямат доказателства срещу Иван Славков. Притискахаме и ме принуждаваха да давам показания. Казаха ми, че ако не го направя цялата полиция щяла да работи срещу мен. Все щели да намерят нещо. Щял да ме спира всеки полицай и да ме задържа.

Иначе работих като охрана на Весо Жеков. Красимир Кирилов му беше дясната ръка, Ивелин Митев му беше финансиста. Красимир Кирилов даваше поръчки за убийства. На бележките пишеше 30 000 лв. Весо Жеков и Красимир Кирилов се уговаряха за някои лица. Присъствал съм на срещи между тях.

Николай Найка на два пъти ми е давал черни чували, не зная какво е имало в тях, показал съм на полиция къде са заровени.

След време разбрах, че се занимават с наркотици и проститутки. Румен Желев беше отговорник за проститутките и събираше парите от тях, а Цигулката от наркотиците. За наркотиците се отчитаха на Красимир Кирилов.

Веселин Данов ме заплашваше да работя за него, но аз отказах. Това е."

12.00 ч Прекратиха разпита на Близнака, за да гледат мярката му за неотклонение »