ГЕРБ събра подписите за извънредна сесия на общинския съвет

Мисия Варна

20-04-2010, 13:37

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

20 общински съветници са се присъединили към инициираната от ГЕРБ подписка за свикване на извънредна сесия на общинския съвет.

Подписите са положени под 15 мотива за смяната на председателя на местния парламент Борислав Гуцанов, който е в ареста. Той беше задържан на 31 март при операция „Медузите“ и прокуратурата му повдигна обвинения за източване на общинската фирма „Градски транспорт“.

Със събирането на подписите се занимава лично фаворитът на ГЕРБ за следващ председател на местния парламент Николай Апостолов. Полагането на парафите се случва в малка стаичка до залата, в която заседават комисиите на общинския съвет в сградата на кметския билдинг. През нея един по един днес минаваха почти всички местни парламентаристи. На излизане някои от тях се шегуваха, че в стаичката липсва само популярната от филмите полицейска лампа, която да им светнат в очите.

„Не привиквам никой тук, съветниците сами ме дърпат да разговаряме“, разкри Апостолов технологията за събиране на подписите. Гербаджията беше доста пестелив от към конкретика кои точно съветници са се разписали до момента. Все пак стана ясно, че освен групата на ГЕРБ химикалката са развъртели и хората на Неделчо Михайлов от партия „Нашият град“. Иначе разговори до момента са били водени с 35 общински съветници, като някои са поискали малко време за размисъл. Един от тях е Тодор Мутафов от ОБТ. Според него сред мотивите за смяната на Гуцанов има 4-5, които са много общи. Примерно непрозрачност в работата на председателя и толериране от негова страна на някои групи в общинския съвет. Мутафов не скри, че веднага би се подписал, ако мотивът беше само един – общинският съвет да може да продължи работата си. Припомняме, че преди дни от градското ръководство на БСП обявиха, че ОБТ са твърдо с тях.

По въпроса за мотивите, Апостолов разясни точно къде е била липсата на прозрачност в работата на Гуцанов. „Не на време и не в срок се оповестяваха на обществеността всички преписки, които постъпват при председателя. Освен това едни бяха задържани на неговото бюро, а други се внасяха за разглеждане от комисиите“, посочи гербаджията.

Апостолов от сега се ангажира, че ако бъде избран за шеф на местния парламент ще качва на сайта на общината и ще оповестява на медиите всички материали, които постъпват при него. 

Той подчерта още, че търси подкрепа от всички общински съветници за председателската си кандидатура. Разговори с ДПС още не бил водил.

Щом Апостолов е разговарял с 35 местни парламентаристи, от общо 51 (по-точно 49, тъй като освен Гуцанов в ареста е и Иван Славков от ДПС) значи остават 14. Ако от тях извадим 10-е гербаджии, тъй като с тях няма смисъл да се преговаря, остават четирима общински съветници. Точно от толкова души се състои групата на ДПС в местния парламент. Ако тази сметка е вярна, това означава, че през стаичката на Апостолов са минали и хората от БСП.