Добричлийка излъга немец за апартамент във Варна

Архив Варна

20-04-2010, 15:59

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Районните магистрати в Добрич днес отсрочиха дело срещу 32-годишна добричлийка, която излъгала немец, че ще купи апартамент във Варна за съвместното им съжителство.

Завлякла го с 19 040 евро. Подсъдимата се казва Бистра, а делото ще продължи през май. Една от причините е, че съдебната поръчка още не е изпълнена.

Съдът е разпоредил пострадалият германски гражданин да бъде призован чрез компетентния съд в гр. Хамбург, да се запознае с възможността да предяви граждански иск срещу подсъдимата, както и да бъде  конституиран като граждански ищец и частен обвинител. Районен съд - Добрич, не може да даде ход на делото, докато не получи отговор от германските власти.

Немецът се запознал с Бистра в Хамбург през януари 2002 г. Между тях възникнала връзка и правели планове за бъдещо съвместно съжителство. През месец март подсъдимата започнала да го убеждава, че биха могли да си купят жилище във Варна. Като купувачи в договора трябвало да фигурират двамата. Бистра мотивирала германеца да плати продажната цена за имота и открила банкова сметка за превода на парите от Германия в банков клон във Видин на името на своя позната. През юни 2002 г. подсъдимата се върнала в България. Тя дала фалшиви документи на германеца за мнимата покупка на имота. Вярвайки, че парите са за закупуване на жилище за двамата, пострадалият периодично превеждал собствени парични суми на посочената от Бистра банкова сметка. Няколко дни след всеки превод познатата на подсъдимата теглела парите от сметката и ги предавала на Бистра. Когато получила последната сума от 2 000 евро, изпратени от германския гражданин на 8 август 2002 г. тя спряла да отговаря на телефонните му обаждания и изключила телефона, който му оставила за връзка. Банковата сметка била закрита.

През август 2002 г. потърпевшият пристигнал във Варна и посетил посочения в документите за сделката адрес, но не открил подсъдимата. Разследването е установило, че лицето, посочено като продавач в предварителните договори, не съществува.