Съдебен иск може да фалира общинската фирма „Пазари“

Мисия Варна

20-04-2010, 18:41

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Окръжният съд е приел искова молба на консултантската фирма „Виа Монеда"  срещу общинското дружество “Пазари”.

В конкретния случай консултантите претендират за сума от 26 000 лева, но тя е само част от цялостен иск на обща стойност над 3,2 милиона лева. Делото вече е образувано в окръжния съд, съобщи шефката на стопанската комисия към местния парламент Валерия Ангелова, като се позова на доклад от борда на „Пазари“. По нейните думи, цялостният размер на иска заплашва съществуването на общинската фирма.
 
Поради тази причина съветниците от комисията ще проведат ново заседание, в което ще участват шефа на борда, прокуриста и юриста на общинското дружество, за да разяснят в детайли случая.
Консултантската фирма “Виа Монеда” е изработила проекта за закрито тържище, който трябваше да бъде реализиран на кооперативния пазар със средства по програма САПАРД. Договорът за това е бил подписан през 2002 година. Тогава шеф на „Пазари“ беше Милко Тодоров. Милионите, за които „Виа Монеда“ претендира в съда, всъщност са комисиона за консултантска услуга в размер на 20% от стойността на нереализирания проект по САПАРД плюс лихви, натрупани през годините.
 
Както е известно проектът за реконструкция на централното тържище беше стопиран през 2008 г., тъй като ръководството на „Пазари“ сметна, че договора е неизгоден. Въпреки това консултантската фирма настояват да си получат парите по него.