ГЕРБ иска да дисциплинира Кирил Йорданов

Мисия Варна

21-04-2010, 12:29

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Предложение да се отнемат правомощията на кмета да прехвърля суми от една бюджетна функция в друга внесе общинският съветник от ГЕРБ Димо Стоев. Според него това право трябва да има единствено местният парламент.

Целта е да се затегне контролът върху боравенето с бюджетни средства, разясни той пред колегите си от финансовата комисия към местния парламент.

„Делегирали сме на кмета права да си върти бюджета от функция във функция, от дейност в дейност, както си иска по 24 часа в денонощието. Примерно да прехвърля бюджетни кредити от образование в здравеопазване. Трябва да стесним тези му правомощия – да може да прехвърля средства, но само в рамките на дадена бюджетна функция. В противен случай, това, че общинският съвет е гласувал бюджет, не означава нищо, тъй като сме дали възможност на кмета да върти всичко“, посочи Стоев.

Кметът се е сдобил с това право, след решение на местния парламент от 2006 година, с което е била променена наредбата за общинския бюджет. По това време Димо Стоев беше част от екипа на Кирил Йорданов. По-точно беше финансист № 1 на община Варна през първите два мандата на настоящия кмет. Тогава Стоев беше член на ОБТ – партията на Кръстьо Петков, която е дългогодишен партньор на БСП. През 2007 г. той влезе в местния парламент именно като общински съветник от ОБТ. После заряза тази партия и се присъедини към ГЕРБ.

Освен че са работили в един екип, Кирил Йорданов и Димо Стоев ги свързва и една любопитна подробност – сключвали са брак с една и съща жена – Бояна, която първо бе Йорданова, а после и Стоева, но бившият общински финансист вече е и неин бивш съпруг.

Според Стоев правомощието на кмета да прехвърля пари от една бюджетна функция в друга противоречи на закона. „Мисля, че това (отнемането на тези правомощия) е в интерес на кмета“, заяви той. Тезата му беше подкрепена от друг гербаджия, Орлин Симеонов. Той подчерта, че в криза е необходима жестока финансова дисциплина. За това на кмета не трябва да се оставят такива неограничени правомощия.

Съветници от БСП попитаха Стоев дали има информация Кирил Йорданов да е злоупотребявал с правото си да прехвърля бюджетни средства, но не получиха конкретен отговор. „Имало е нарушения, но не сте ги видели“, подхвърли гербаджията.

„Доколкото разбирам, основната цел е да се затегне бюджетната дисциплина“, коментира Пламен Начков от БСП. И попита какво става в случай на екстремна ситуация – кметът няма правомощия, а общинският съвет не е постоянно действащ орган, събира се един път в месеца. Друг бесепар - доц. Николай Джагаров, пък директно нападна Стоев. „Докато бяхте общински финансист, приветствахте това решение, а сега казвате, че е било противозаконно“.

Според шефа на финансовата комисия Янко Станев отнемането на правомощията би било рестрикция. Той припомни, че по закон бюджетът е на община Варна, а не на общинския съвет. По думите му в период на криза е необходима максимална гъвкавост, което означава и по-големи правомощия на кметската администрация. Стоев пък репликира, че просто иска да има прозрачност и да се вижда къде и какви пари се прехвърлят.

В крайна сметка съветниците от финансовата комисия не приеха предложението му, а по идея на Янко Станев решиха кметската администрация ежемесечно да отчита движението на средствата вътре в бюджета. Това ще стане чрез промяна в общинската наредба за местната хазна, ако предложението бъде одобрено и на сесия.

Припомняме, че Димо Стоев бе един от основните критици на тазгодишния бюджет. При дебатите, предхождащи неговото приемане, той заяви, че зад бюджета се крият стотици интереси. Тогава кметът му опонира със следния въпрос - „Да не би по ваше време бюджетите да са били безинтересни?“