Преговорите за смяната на Гуцанов продължават

Мисия Варна

21-04-2010, 13:57

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Около 25 подписа са събрани за свикване на извънредна сесия на общинския съвет с единствена точка в дневния ред – смяна на председателя Борислав Гуцанов.

Това съобщи шефът на групата на ГЕРБ Николай Апостолов, който е фаворит за стола на арестувания при операция „Медузите“ Гуцанов.

За провеждане на сесията са необходими подписите на една трета от общинските съветници. Тоест на 17 от общо 51. ГЕРБ обаче търсят широка подкрепа за смяната на председателя и затова преговарят с всички освен с ДПС. Това потвърдиха и Апостолов, и лидерът на партията на Доган във Варна – д-р Янко Станев.

Подписката за свикване на извънредна сесия все още не е придвижена по административния ред, тъй като ГЕРБ изчакват. Някои общински съветници се двоумят дали да подпишат, а други десетина са извън града и още не са водени разговори с тях. До момента са се разписали от ГЕРБ, „Нашият град“, Атака, ГЛАС, „Отечество“. Николай Апостолов не скри, че са водени и разговори с червени общински съветници, но поотделно, а не като политическа група.

Арестуваният председател щял да упълномощи свой заместник.

Междувременно плъзна слух, че Гуцанов е разписал пълномощно на някой от зам.-председателите на местния парламент да го замества. Единият от адвокатите на арестувания шеф на общинския съвет – Борислав Люцканов, заяви за ВарнаУтре, че не знае за подобно нещо. Другият защитник на Гуцанов – Борислав Желязков, не бе открит за коментар. Червени общински съветници, изрично пожелали анонимност, твърдят, че партийният им лидер със сигурност ще упълномощи свой заместник. Но не знаят кой ще е той. Понастоящем местният парламент  има цели седем зам.-председатели. Това са фармацевтичният бос Веселин Марешки, доц. Константин Трошев (ГЕРБ), Цанко Цветанов (СДС), Снежана Донева (Свободен избор), Пламен Войков (Атака), д-р Янко Станев (ДПС) и Неделчо Михайлов (Нашият град).

„Не знам дали Гуцанов е упълномощил някого. Не съм чувал подобно нещо - нито официално, нито някой ми е споделял на ухо“, коментира Станев. И препрати питането към Неделчо Михайлов, тъй като той беше упълномощен от председателския съвет на местния парламент да движи въпроса с пълномощното. Лидерът на партия „Нашият град“ не беше открит за коментар на мобилния си телефон. Той обаче се е разписал в подписката за свикване на извънредна сесия за смяната на Гуцанов, потвърди гербаджията Николай Апостолов.

Янко Станев: Всеки избор води до промяна, а промяната означава надежда
Янко Станев заяви още, че позицията на ДПС за смяната на настоящия председател ще стане ясна с решение на партийното ръководство в града. На въпрос дали партията му ще е опозиция в общинския съвет, ако ГЕРБ сформира мнозинство, той отговори, че определенията „в опозиция“ и „в управление“ за него винаги са били изкуствени. „Виждал съм опозиция да подкрепя кметската администрация, а управляващите – не. Освен това не съм запознат с цялостния проект за нова дейност в общинския съвет“, коментира още Станев. Колкото до смяната на Гуцанов, той подчерта, че избори се правят, за да се промени нещо, а лично според него промяната означава надежда. „През последните години развитието на Варна се движи в правилна посока и тя трябва да бъде продължена. Основната цел е да се опитаме да приплъзнем кризата в нашия град“, каза още лидерът на ДПС в града.

БСП бистри позиция за извънредната сесия
Тази вечер общинските съветници от БСП и изпълнителното бюро на партията във Варна се събират, за да избистрят позицията си за предстоящата извънредна сесия. Тоест да решат какво да говорят по време на дебатите, които ще предхождат гласуването за смяната на Гуцанов, а и как точно ще гласуват. Изключено е червените да излъчат своя кандидатура за председател, заяви зам.-шефът на градския партиен съвет Аврам Тодоров. И подчерта, че БСП също води разговори с политическите групи в съвета за запазване на настоящото мнозинство.