Европа ще ни глобява и заради пречиствателните станции

Животът

22-04-2010, 10:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Санкции очакват страната ни от догодина заради неизпълнение на европейската директива за отпадните води.

Изискването на Европейския съюз е до края на 2010 г. всички градове у нас с над 10 000 жители да са изградили свои пречиствателни станции. До момента около 50 агломерации са изпълнили заложената цел,каза по време на дискусионен семинар на тема „Пречистване на води: инвестиции и ефективност“ ст.н.с. д-р Галя Бърдарска от Икономическия институт на БАН. В оставащите месеци много трудно бихме се справили с построяването на останалите 70 системи за пречистване, посочи тя.

Според експерта най-наложителната мярка при кратките срокове е изготвянето на тръжна документация с коректни оразмерителни параметри. На нейна основа трябва да се проведат спешно конкурси за представяне на технологична концепция и строителство „до ключ“ за съответната агломерация. По този начин ще се даде възможност за прилагане на съвременни решения и използване на нови строителни материали. Така ще се съкрати пусковият срок до 8 месеца от датата на подписване на договора.

Сегашните етапи на прединвестиционни проучвания, идеен, работен проект и строителство създават предпоставки за размиване на отговорностите между институции, организации и фирми. Изпълнителят  се оправдава с некоректно подадени оразмерителни параметри от предишните етапи на проектиране.  Проектантът пък обвинява изпълнителя за недобре свършена работа или експлоататора в невъзможност да подържа съоръженията. Накрая никой не е виновен, че не се спазват стандартите за пречистване на битови отпадни води, смята Бърдарска. Според нея, за да се поемат ясни отговорности, е необходимо проектирането по определена технология и строителството да се възлагат на един изпълнител.

Друг недостатък на построените по традиционните технологии пречиствателни станции у нас е, че са близо двойно по-скъпи от съвременните, изтъкна д-р Бърдарска. Тя предлага да се направи коректен преглед на новите станции за отпадни води и идейните проекти, за да се изяснят пречките пред изграждането на икономически и енергийноефективни пречиствателни системи в кратки срокове.