Кметът отрече да е въртял пари в бюджета

Мисия Варна

22-04-2010, 13:12

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

„Досега не съм се възползвал от правото си да прехвърлям пари от една бюджетна функция в друга“, категорично заяви кметът Кирил Йорданов.

Повод за изказването му стана вчерашният дебат във финансовата комисия за отнемане на кметските правомощия за прехвърляне на средства от едно бюджетно перо в друго. За това настояваше общинският съветник от ГЕРБ Димо Стоев. По време на първите два мандата на Кирил Йорданов той беше финансист № 1 на община Варна.

„Няма да взема страна в този диспут, но аз от това си правомощие не съм се възползвал. Казвам това, защото се чува, че едва ли не вземам едни пари от тук и съм ги слагал там, както и когато си искам“, коментира още Йорданов. Правомощието му да прехвърля средства от една бюджетна функция в друга е било гласувано от общинския съвет през 2006 година, когато Стоев още е бил зам.-кмет и финансов шеф на общината.

Любопитното е, че на вчерашното заседание на бюджетната комисия към местния парламент, директорка по финансите Стефка Господинова опроверга това, което сега твърди кметът. По нейните думи, ако я нямаше възможността той да прехвърля  средства от една бюджетна функция в друга, детските градини е трябвало да бъдат затворени. Господинова разясни, че са прехвърляни пари от неприоритетни разходи към приоритетни, които са определени за такава с решения на общинския съвет.

Днес пък кметът каза, че се е допитал до финансовата си директорка дали, колко и в какви случаи е прехвърлял бюджетни средства. Тя му отговорила, че досега няма такива. За това и Йорданов категорично заявил, че до момента не се е възползвал от правомощието си.