Смяната на Гуцанов е насрочена за 28 април

Мисия Варна

22-04-2010, 14:32

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

За следващата сряда – 28 април, е насрочена извънредната сесия на общинския съвет, на която ще се гласува единствено смяната на сегашния председател Борислав Гуцанов.

Той е в ареста след операция „Медузите“ на 31 март. Срещу него са повдигнати обвинения за източване на общинската фирма „Градски транспорт“ чрез сделки за автобуси.

В дневния ред на вече официално свиканото заседание на местния парламент няма да бъдат разглеждани други точки освен смяната на председателя. Това потвърди за ВарнаУтре шефът на групата на ГЕРБ Николай Апостолов, който за сега е единственият претендент за стола на Гуцанов.

Според гербаджията на 28-и предстои трудна и дълга сесия. Припомняме, че именно Апостолов водеше преговори с политическите групи в съвета за свикването на извънредна сесия, на която арестуваният лидер на БСП да бъде сменен. За целта бяха необходими подписите на една трета от общинските съветници – 17, а ГЕРБ събраха 25. Още около 10 човека обаче са дали устно подкрепата си за кандидатурата на Апостолов. С БСП разговори  не са били водени, тъй като инициативата е срещу техния председател и гербаджиите сметнали, че не е необходимо да се срещат с тях официално. Неофициално обаче е имало контакти с отделни червени общински съветници. Апостолов дори очаква някои от тях да подкрепят кандидатурата му за председател на местния парламент. По закон това може да стане чрез явно или тайно гласуване. Практиката досега показва, че общинските съветници предпочитат да гласуват тайно, когато си избират председател. Срещу това най-яростно се е противопоставял единствено лидерът на партия „Нашият град“ Неделчо Михайлов.

За да бъде избран за шеф на местния парламент, Апостолов трябва да събере минимум 26 гласа. По неговите думи той ще получи доста по-широка подкрепа за кандидатурата си по време на извънредната сесия.

Припомняме, че другата опция за свикване на извънредно заседание беше Гуцанов да упълномощи от ареста някой да го замества. Вчера в града плъзна слух, че той е разписал такъв документ в полза на един от зам.-председателите на съвета – Неделчо Михайлов. Днес обаче той опроверга клюката, като заяви, че не е виждал такова пълномощно.