Бойковото „да си опичат акъла“ рикошира в Кирил Йорданов

Мисия Варна

26-04-2010, 12:55

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Изстреляната в събота реплика от премиера Бойко Борисов - „Да си опичат акъла“, днес рикошира в кмета Кирил Йорданов.

Фразата на Бойко беше адресирана до новото мнозинство в общинския съвет около ГЕРБ, което трябва да свали от председателския пост арестувания при акция „Медузите“ Борислав Гуцанов, а след това да поеме и властта в съвета. Премиерският подтекст беше ясен - „повече няма да крадат, поне докато съм на власт, след това да правят каквото си искат“.

Само за два дни фразата „Да си опичат акъла“ се превърна в култова и най-често употребявана в местните институции на властта. Особено нейната модификация - „Опича си акъла!“ Любопитно е, че още в първия работен ден от седмицата тя застигна варненския кмет, като предизвика високо напрежение между него и местния гербаджия Орлин Симеонов.

Искрата пламна съвсем невинно по време на заседанието на комисията по структури и общинска администрация към местния парламент. Докато съветниците обсъждаха дали да отпуснат нови 4 щатни бройки на общинското предприятие, което ще отговаря за сините зони за платено краткотрайно паркиране, Пламен Пенев от ГЕРБ настоя кметът да предостави пълен списък на щатните бройки в администрацията – къде и по колко чиновници са назначени и кой какво работи. Пенев подчерта, че тази справка е била искана официално няколко пъти, но досега така и не била представена. В този момент колегата му Орлин Симеонов реши да оригиналничи, като вметна следната реплика по адрес на кмета: „В края на краищата да си опича акъла!“

После заседанието си продължи в делови ход, но след има-няма и 20 минути в залата влетя Кирил Йорданов. С напрегнато изражение, развят перчем и премерена острота в гласа той директно се обърна към гербаджията: „Г-н Симеонов, на Вас ли съм на гости. Идвам да откликна на препоръката да си опичам акъла. Структури ли искате (б.а. щатните бройки)? Ей сега ще дойдат, получавате ги незабавно“! След това Кирил Йорданов смотолеви нещо за коректност и добронамереност, врътна се и излезе.

Залата избухна в смях буквално миг след като кметът затвори вратата зад гърба си. После през нея, подсмихвайки се, влезе шефът на бюджетната комисия и лидер на ДПС в града д-р Янко Станев. Преди прекъсването той водеше заседанието за щатните бройки, които предизвикаха шеговитата препоръка към кмета да си опича акъла.