Общинската фирма „Пазари“ била свалена на колене

Мисия Варна

26-04-2010, 14:04

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

По искане на ГЕРБ бяха засекретени контра-действията на местния парламент срещу съдебния иск за 3,2 млн. лева, който може да фалира общинското дружество.

Съдебен иск срещу общинската фирма „Пазари“ на стойност 3,2 милиона лева може да доведе до фалит на дружеството. Това ще се сучи, ако то загуби битката в съдебната зала, потвърди днес прокуристът на „Пазари“ Владимир Михалчев. Той, шефът на борда и юристът на общинската фирма бяха привикани от комисията по общинска собственост към местния парламент да внесат яснота по казуса. Става въпрос за договор с между „Пазари“ фирма „Виа Монеда“ от ноември 2002 година. Той е за консултантски услуги по нереализирания проект за изграждане на закрито тържище с паркинги, градинки и прочие екстри на мястото на кооперативния пазар. Начинанието трябваше да бъде финансирано по програма САПАРД, но през 2008 година „Пазари“ се отказа от реализацията на проекта с мотива, че е неизгоден. Договорът от 2002-а е влязъл в сила малко по-късно с решение на общинския съвет и санкция на кмета.
В момента има образувано съдебно производство пред Окръжния съд във Варна. Искът на „Виа Монеда“ е частичен – за 26 хиляди лева. Ако фирмата го спечели на всички инстанции обаче няма да има проблем да получи по съдебен ред и целия размер на сумата по договора, която с лихвите е 3,2 милиона лева. Според Михалчев, ако това се случи, „Пазари“ изпада в несъстоятелност. „Няма начин да платим такава сума и фирмата ще фалира“, красноречив бе прокуристът.

Угрозата за фалит припарва под краката на общинските съветници

Собственик на капитала на фирма „Пазари“ е общинският съвет, напомни на колегите си Красимир Маринов от партия „Отечество“.  „За това, ако на някой му пари под краката, това сме всички ние – общинските съветници“, подчерта Маринов. И се съгласи с уточнението, че на едни им пари повече. Според него в това дело залог са терените на „Пазари“. „3,2 милиона лева са сериозна сума. Става въпрос за това, че едно предприятие може да бъде свалено на колене, даже и съборено по лице“, красноречив бе общинският съветник.  

Докато местните парламентаристи умуваха какви мерки да предприемат за да не загуби общинската фирма в съда, стана ясно, че „Пазари“ вече са платили хонорар в размер на 66 хиляди лева на адвокати, които да ги защитават пред Темида.
По искане на Пламен Пенев от ГЕРБ дебатите бяха прекратени. Аргумента му гласеше, че всичко което се каже на заседанието ще излезе в общественото пространство, тоест ще стигне и до „Виа Монеда“. „Не е необходимо да обясняваме на всички какво предприемаме ние и борда на фирмата, защото това може да бъде използвано от другата страна. Всеки от нас – юристите, има идеи как може да бъде спечелено едно такова дело, но не е тук мястото да ги обсъждаме“, подчерта Пенев. Така комисията реши да бъде сформирана работна група, която да се занимае с казуса, но скрито от хорските очи и уши.