Малин Крумов Маце иска нов процес за убийството на Орце Коруновски

Архив Варна

27-04-2010, 09:46

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

"Нямам намерение да бягам повече от затвора, вече имам други планове. Смятам да разкрия обективната истина за убийството на Орце Коруновски".

Това заяви днес в съда осъденият на доживотен затвор именно за това убийство Малин Крумов Маце. От думите му стана ясно, че той има нови доказателства по случая и вече ги е предоставил на прокуратурата. Сега очаква решението на магистратите дали ще възобновят процеса, след като той веднъж вече мина на три инстанции.

Маце беше доведен днес под засилена охрана в районния съд във Варна заради бягството му затвора. На 9-и януари тази година около 16.30 часа, пред погледа на постовия на вишката, на не повече от 20 м от тежко въоръжения надзирател, Крумов изкатери 6-метрова стена за 3 минути и 12 секунди, като се държа само за висящ кабел. Навън се хвърли в първото такси и изчезна. Беше арестуван по-късно същата вечер в района на Старо Оряхово, вече с друго такси.

Заради това бягство имаше наказания във Варненския затвор. А днес Маце получи и една безсмислена присъда - пробация. Което значи, че в рамките на 2 години и половина два пъти седмично той трябва да се среща с пробационен служител по местоживеене. А то в момента е затвора в Бобов дол. Където, дори самият прокурор призна, тази присъда не може да бъде изпълнена. Маце има още една подобна присъда. Тя е 8 години затвор за изнудване на съкилийник, който трябвало да му подсигурява пари, цигари и други дребни радости зад решетките. А присъдата е безсмислена, защото Малин Крумов е осъден на доживотен затвор за убийството на македонския гражданин Орце Коруновски и присъдата влезе в сила в края на миналата година, потвърдена от Върховния касационен съд. И някак си е невъзможно да изкара 8 години в затвора, след като си излежи доживотната присъда.

Маце обаче явно има други планове за това дело. Той каза, че ще потвърди отново самопризнанията си, че именно той стреля през септември 2002-а година в "Тропс къща" в центъра на Варна по Орце, но останалите обвинени за убийството се измъкнали. Явно новите доказателства, които е предоставил на държавното обвинение, са свързани именно с участието на останалите в престъплението.

"Орце беше дошъл в България да убие мой приятел - Димитър Бенишев. Аз отнесох всичко за убийството. Другите бяха оправдани", каза на излизане от съдебната зала Маце.

За да бъде започнат нов процес за това убийство на прокуратурата наистина трябва да й бъдат представени много сериозни доказателства, които не са били известни до момента. Самото дело обикаля с години съдебните инстанции преди да приключи миналата година.

Във варненския окръжен съд делото беше гледано два пъти, от два различни състава. Първият път Малин Крумов получи доживотна присъда, останалите обвиняеми - Венко Агонцев, Димитър Викентиев и Карамфил Карамфилов съответно по 16 за първите двама и 17 за Карамфилов задочно, защото отдавна беше напуснал страната. Първоначално Димитър Бенишев също беше сред задържаните, но той се самоуби в ареста. След като делото беше върнато от Апелативния съд за ново гледане, присъдата на Маце остана същата, но другите трима бяха оправдани. Следващата съдебна инстанция потвърди доживотната и оправдателните присъди. Същото сториха и магистратите от Върховния касационен съд. 7 години след един от първите публични разстрели в България. И буквално месеци след окончателното решение единственият осъден иска нов процес. Защото вече бил готов да предостави нови доказателства.